Susanne Ljung: ”Bäst klädda männen på tv”
7 Jan 2016 kl: 00:00

Susanne Ljung: ”Bäst klädda männen på tv”

Film:

Marc Jacobs & Louis Vuitton

av Loïc Prigent

En av anledningarna till det franska lyxkonglomeratet LVMH:s stora framgångar är den nytändning som märket Louis Vuitton fick under dess förre chefsdesigner Marc Jacobs, vars arbete den här dokumentären följer.

Det är en fascinerande blandning av både lekfullhet och disciplin. Förvisso med både champagne och glamour, men till ett högt personligt pris. Filmen ger en sällsynt inblick i det stenhårt effektiva businessmaskineri som LVMH, med styrelseordförande Bernard Arnault i spetsen, är. En film även för de som aldrig tänkt sig se en modedokumentär.

Edward Blom: Kultur för en finsmakare.

Bok:

War Paint: Madame Helena Rubinstein and Miss Elizabeth Arden: Their Lives, Their Times, Their Rivalry

Av Lindy Woodhead

sc_ea
Elizabeth Arden, 1939.

Inget mode utan makeup! Här berättas den spännande historien om två av pionjärerna inom den moderna skönhetsbranschen, polska Helena Rubinstein och Elizabeth Arden från Kanada.

I början av 1900-talet byggde de på varsitt håll upp stora och enormt framgångsrika företag – innan kvinnor fick rösträtt och lån på banken utan att vara gifta. Snacka om driftiga kvinnor. ”Det finns inga fula kvinnor, bara lata”, som Helena Rubinstein sa. Det är en häpnadsväckande historia, initierad och lustfyllt skriven dessutom.

Tv-serie:

Suits

av Aaron Korsch

En passande titel på serie som visar de i särklass bäst klädda männen på tv – även om den inte alls handlar om mode, utan om en advokatbyrå. Men kostymerna! Åh. Vilken passform. Vilken snits. Inte en byxa är för lång, inte en kavaj en storlek för stor. Men så har också modeskaparen Tom Ford, som även klär dagens James Bond, bidragit till garderoben.

En serie som ger uttrycket ”kontorskläder” en helt ny innebörd. Se, och dröm om hur det skulle kunna se ut på jobbet.