29 Apr 2008 kl: 00:00

Surfa! Vikten av att vara emotionellt ekonomisk

Dagligen blir du provocerad på olika sätt, någon smiter före i kön, någon annan kallar dig kärring eller gubbjävel och hemma är maken/makan på dåligt humör. Som om det inte räcker vrålar löpsedlarna ut den ena olyckan efter den andra. Dessa känslor tar du in och i värsta fall berörs du av dem. Du blir irriterad på han som smet före och förorättad av tillmälet. Du lider med dem som blivit drabbade enligt löpet. Din partners humör smittar av sig på dig och dagen slutar med att du går till sängs med mungiporna i knävecken och en otäck känsla i magen. Allt är bara så eländigt och livet är pest!

Det här är ganska enkla känslomässiga utmaningar. Du har ett val, att reagera eller att bortse och förlåta. Vad gör det om någon smiter före i kön? Påverkar det din väg till ditt mål kommer du att överhuvudtaget minns det nästa dag? Att någon annan har en så dålig dag att den måste avreagera sig på dig, måste du bry dig om det?

För en kortare tid eller enstaka gång så fungerar du även om du dras med i olika känslostormar. Men för en längre tid är det förödande och du förvandlas sakta men säkert till en person som ser allt i nattsvart.

Som tur är dras vi lika lätt med av lyckliga stunder och andra människors glädje. Det är de stunderna som vi verkligen ska öppna våra sinnen och bara ta in! Det är de stunderna som hjälper oss att läka de negativa känslorna.

Vad skulle hända om du lärde dig att bara ta in de positiva känslorna som florera omkring dig? Visst skulle det vara härligt! Förutom att du mår bättre blir du en effektivare medarbetare eller egenföretagare för att du har mer energi att göra bra affärer.

Jag kallar det att surfa! Att bli medveten om att du kan välja hur du reagerar i olika situationer och ändra din känsla när det krävs.

När du blir arg/frustrerad/irriterad/ledsen/sårad, fråga dig själv om denna känsla verkligen är relevant och på vilket sätt kan den vara till gagn för dig just nu, eller i framtiden? Känslan kan helt enkelt vara en reflexmässig känsla som ”du brukar få i en sådan situation”. Släpp den. Knyt ett ord eller en fras till att släppa den, själv använder jag ”drop it” och släpper känslan ner i avloppet.

Ibland blir du kanske irriterad eller frustrerad av att du är i en situation som du inte rår på eller inte vill göra men förstår att det inte går att undvika, då kan du använda samma teknik. Släpp känslan i avloppet, använd samma ord eller skapa ett nytt. Något som du tycker passar i situationen, jag brukar säga till mig själv: ”it just the way it is”, och det fungerar mycket bra!

Det handlar inte om att bli känslokall utan att få bukt med känslor som faktiskt är onödiga för att de inte är till någon nytta, de gör ingen skillnad i situationen eller i framtiden.

Lev väl och lyckligt. Ta kontrollen över dina känslor och du får ett lugnare, effektivare och härligare liv!