Sugen på att flytta utomlands? Hit ska du flytta!
4 Feb 2016 kl: 00:00

Sugen på att flytta utomlands? Hit ska du flytta!

1. Om du gillar Sverige och svenskarna – flytta till Kanada

Trivs du ganska bra här hemma i Sverige, samtidigt som du vill ge dig ut i världen? Då rekommenderar vi Kanada. Här finns både vida barrskogar, älgar och grymma hockeyspelare. Omkring 300 000 personer i Kanada har svenskt ursprung, och för svenskar som är intresserade av att plugga eller jobba i landet har man förenklat och förkortat ansökningsprocessen för uppehållstillstånd.

2. Om du gillar basket – flytta till New York

Metropolen New York har förstås mycket att locka med. Här shotar den riktiga hipstereliten tequila i baren intill scenen, där ett överhajpat band spelar live. Men vi har valt att koncentrera oss på en annan stor kultur i NYC: basketen. Varje år börjar 40 000 amerikanska ungdomar spela basket i organiserad form, och streetbaskettraditionen är till och med större än så. Hela New York – och framför allt stadsdelarna Bronx och Harlem – kryllar av planer att spela på. Om du hellre tittar på basket kan du skaffa säsongs­kort till New York Knicks eller Liberty Basketballs matcher i jättearenan Madison Square Gardens mitt på Manhattan.

3. Om du gillar naturfenomen – flytta till Argentina

I Santa Cruz-provinsen i södra Argentina ligger Perito Moreno, en av några få glaciärer som har klarat sig undan den globala uppvärmningen. Risken är förstås stor att människans ignoranta inställning till klimathotet kommer att påverka ismassorna i framtiden. Därför har området blivit en riktig turismguldgruva – alla vill se isen innan den försvinner. Är du duktig på språk och på att vandra? Då kanske du kan varva studierna och arbetssökandet här hemma med att guida trekkers på vandringsleden genom det vackra vinterlandskapet.

4. Om du gillar parkour – flytta till Paris

I Sverige är parkour fortfarande en väldigt marginaliserad livsstil. Det kryllar väl knappast av utövare i dess födelsestad Paris heller, men chansen att hitta takhoppande kompisar är betydligt större där nere. Parkour går ut på att röra sig på ett så smidigt och snabbt sätt som möjligt genom alla möjliga sorters miljöer. Genom att utnyttja tak, murar, väggar, stolpar och bänkar flyger utövarna fram genom stan – lite som en vuxenvariant av inte-nudda-marken.

5. Om du gillar vilda djur – flytta till Kenya

Kenya är den ekonomiska motorn i Östafrika. Svenska företag gör bra affärer här, och mobil­telefonin byggs ut snabbare än någon annanstans – goda förutsättningar att hitta ett jobb eller en traineeplats alltså. Och gillar du djur kommer du att trivas ännu bättre. Här finns nämligen en rad företag som arrangerar safariresor där du kan få syn på vilda elefanter, giraffer, alligatorer, lejon, flodhästar och zebror.

6. Om du gillar arkitektur – flytta till Indien

I den indiska delstaten Gujarat ligger staden Ahmedabad, känd för sin mix av modern och historisk arkitektur. Bland annat finns här flera byggnader av den franska arkitekten Le Corbusier. Han tillbringade många av sina sista verksamma år i Indien, och utvecklade här en skulptural byggnadsstil i rå betong. I Ahmedabad finns också en av Asiens mest framstående handelshögskolor.

7. Om du vill starta en kreativ business – flytta till Australien

Sedan början av 2000-talet satsar den australiska staten både pengar och kraft på den kreativa branschen. Här ser man att människor som jobbar med film, musik, design, arkitektur och konst kan bidra till landets ekonomi. Därför lade man tidigare i år drygt 100 miljoner kronor på ett innovationscenter för kreatörer. Via dem kan man få hjälp med rådgivning och finansiering för sitt nystartade företag. Landets kreativa centrum är Melbourne, där man bland annat anordnar Rose street artist’s market varje lördag och söndag, en mötesplats där vem som helst kan hyra ett bord för att sälja sina egenhändigt producerade varor.