Styr upp stresshjärnan! 6 tips för mer harmoni
2 Okt 2014 kl: 00:00

Styr upp stresshjärnan! 6 tips för mer harmoni

Utöver att ge spänningshuvudvärk och andnöd kan för mycket negativ stress göra oss strikt sett dementa. När det blir för mycket som slåss om hjärnans uppmärksamhet väljer den helt enkelt att stänga ner, inte sällan är det just minnet som ryker först.

När vi blir stressade får vi svårare att komma ihåg saker. Och när vi sedan kommer på saker vi glömt blir vi ännu mer stressade. Här är tipsen som hjälper dig bryta den nedåtgående stress-spiralen.

Ta hand om dig. Se till att äta rätt och röra på dig ordentligt. För att hjärnan ska fungera som den ska kräver det att du får i dig rätt näring och träningen ökar både blodcirkulation och syresättningsförmåga. Och glöm för allt i världen inte bort att du måste ge dig själv tillräckligt med nedvarvning. Dålig sömn är ofta den största boven när det gäller ditt minne.

Hjälp minnet på traven genom att associera saker till något annat. Gör gärna kopplingar du redan har i huvudet. För att minnas namn, koppla exempelvis någon som heter Kristofer till Christofer Robin i Nalle Puh.

Ta en reflektionsstund efter jobbet. Gå igenom dagens intryck, förstärk dina minnen med små reflektioner genom att repetera de viktigaste händelserna och uppgifterna som du gjort under dagen.

Gruppera saker i kronologisk ordning. Lägg kopplingar till olika göromål och se dem som en sekvens. Tänker du dem som en enhet är de enklare att memorera. Till exempel: möte – banken – dagis.

Sätt bilder på händelseflöden. Skapa en checklista och se dig exempelvis gå runt i ditt hus, där du gör olika saker i de olika rummen. Memorera flödet efter bilderna i ditt huvud.

Lita mer på ditt minne. Utmana dig själv och lita på din förmåga att komma ihåg istället för att anteckna allt i mobiltelefonens appar eller på post-it lappar. Ett tips är dock kanske att du börjar med att träna på saker som inte är helt livsavgörande. Prova med att memorera din shoppinglista och gå sedan vidare vartefter minnet förbättras. Kanske kommer du till slut att kunna ta dig igenom en hel jobbpresentation utan ens en liten stödanteckning?