Studier och elitidrott i unik kombination
8 Maj 2014 kl: 00:00

Studier och elitidrott i unik kombination

Drygt 250 studenter vid Umeå Universitet har i dag möjlighet att satsa på två karriärer utan att behöva utesluta det ena eller det andra. Avtalet fungerar så att studenterna vid behov får möjlighet att skriva tentor och genomföra presentationer på annan ort eller tidpunkt om examinationen infaller samtidigt som en idrottsrelaterad aktivitet. Studenterna ges också möjlighet att anpassa sin studietakt efter sin idrott.

En som har elitidrottavtal är 24-årige längdskidåkaren Erik Silfer.
– Ibland är det tufft att hinna med båda samtidigt, då är det skönt att veta att jag har möjlighet att anpassa utbildningen efter min egen takt, säger Erik Silfver.

Han kommer ifrån Burträsk utanför Skellefteå och har vuxit upp med skidåkningen.
– Att kunna tävla och plugga samtidigt är en av anledningarna till att jag ville läsa vid Umeå Universitet, säger Erik Silfver.

Erik är nu inne på sin tionde termin på Civilingenjörsprogrammet med inriktning mot energiteknik. Det är en 5-årig utbildning som han på grund av mycket skidåkning läser på halvfart. För Erik, som tränar cirka 10-15 timmar i veckan beroende på säsong är det skönt att slippa stressa för att hinna med allt.
– Jag kan fokusera på det jag ska göra utan att behöva utesluta det ena eller det andra. Jag ser utbildning som en investering inför framtiden, säger Erik Silfver.

Pernilla Eriksson är enhetssamordnare vid Idrottshögskolan, och ansvarar för elitidrottsavtalen.
– Det är kul att kunna erbjuda den här lösningen med studier och idrott i kombination, alla studenter som har avtalet är väldigt nöjda, säger hon. 
Av alla de cirka 250 studenter som har elitidrottsavtal studerar alla vid cirka 50 olika program och representerar närmare 30 olika specialförbund.