Studenternas app – Lunchlåda 2.0
26 Maj 2014 kl: 00:00

Studenternas app – Lunchlåda 2.0

Dennis Ingvarsson och Isak Lindgren, är inte bara kurskamrater utan också goda vänner. De studerar sista terminen på programmet för medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå Universitet och hade länge planer på att starta ett eget företag.
– Utbildningen har gett oss en god grund att stå på när det gäller marknadsföring så vi kände att vi ville pröva våra vingar, säger Isak Lindgren.

Under hösten 2013 startade de företaget Primär AB och lanserade i samma veva sin första mobilapplikation vid namn Luncha. Appen tillhandahåller aktuella luncherbjudanden från restauranger i Umeå.
–Vi kände att det fanns ett behov av en tjänst som erbjuder aktuella och lokala luncherbjudanden, säger Dennis Ingvarsson.

Det har dock inte varit en spikrak väg uppåt, de har stött på en del problem längs vägen. Dels för att tiden varit knapp och dels för att de saknar kunskap inom ekonomi och bokföring, som är en stor del vid uppstart av nya företag.
– Vi har upptäckt att all tid vi räknade på att lägga ner har dubblats. Vi har läst oss till allt vi behöver veta och det var lite körigt att arbeta med företaget samtidigt som vi skrev examensarbete, säger Dennis Ingvarsson.

För själva utvecklingen av appen samarbetar de två vännerna med ytterligare en kompis som studerar programmering.
Att börja på en lokal marknad har visat sig vara framgångsrikt för Luncha. Än så länge finns appen bara i Umeå, men efter examen till sommaren finns planer på att expandera.
– Vi kommer definitivt att fortsätta att utveckla tjänsten efter examen. Vi vill sprida oss till fler områden i Umeå och även andra städer, säger Dennis Ingvarsson.

Primär AB rekommenderar andra studenter som funderar på att starta eget att göra ett försök.
– Att starta företag är en fantastisk erfarenhet som ger insikt i den verkliga arbetsmarknaden, men det gäller att vara beredd på hårt arbete, säger Dennis Ingvarsson och Isak Lindgren.