Studenten som gör aktiekarriär
16 Mar 2014 kl: 00:00

Studenten som gör aktiekarriär

Blinkande dator­skärmar, telefoner som ringer och skrik från alla håll.
– Miljön runt mäklarbordet påminner lite om hur det ser ut på film och det är högt tempo så det gäller att vara stresstålig, berättar Sead Kadric.

Investeringar har varit ett intresse för Sead ända sedan barnsben.
Veckopengen sparade han alltid och ända sedan han upptäckte jämförelsepriserna i matbutiker har han haft stenkoll på dessa.
– Jag har alltid tyckt att det är intressant med pengar och att göra investeringar. Att göra någonting litet till någonting mer har alltid fascinerat mig.

Han var 16 år när han började handla med aktier och val av utbildning var det ingen tvekan om.
– Redan innan studenten hade jag bestämt mig för att läsa företagsekonomi på universitetet, med inriktning på redovisning och finansiering.

Parallellt med studierna har Sead hela tiden haft andra ekonomiska sysselsättningar, till exempel jobb på bank och egna företag. Bland annat var han en av de första i Sverige som sålde  specialeffekter till nattklubbar och artistevent, och under en period satt han med två kompisar på ett kontor och handlade med aktier varje dag.
– Det är viktigt att inte bara studera. Genom att göra andra saker utvecklas du som person samtidigt som du ökar dina chanser att sticka ut på arbetsmarknaden.

För snart två år sedan bestämde sig Sead för att plugga till Swedsec, ett licensieringstest för värdepappersmarknaden, och strax därefter började han jobba extra på Nordnet som aktiemäklare mot den amerikanska och kanadensiska aktiemarknaden. Eftersom den nordamerikanska marknaden öppnar klockan halv fyra på eftermiddagen svensk tid fungerade det bra att kombinera med studierna.

Jobbet som aktiemäklare beskriver Sead som stressigt, intensivt och alltid roligt.
– Det kan ringa i flera telefoner samtidigt och du måste ha bra koll på siffrorna och tänka snabbt. Ibland ringer man vidare till någon bank i USA eller Kanada för att be dem handla in en viss aktie. Man får inte göra några misstag och man måste vara ­intresserad och tycka att det är kul, annars funkar det inte.

Sedan i somras har Sead även varit ordförande för Föreningen Ekonomerna vid Stockholms universitet. Tack vare alla de erfarenheter han har samlat på sig under studietiden ska han nu få prova på ett sex månaders internship på sitt drömjobb, Corporate Finance-avdelningen på en investmentbank.

Sead berättar att han nu kommer att få räkna med cirka 70-timmars arbetsveckor och en del helgarbete. Men det tycker han att det är värt.
– Jag har alltid gillat att jobba hårt och ha mycket att göra. Det är högt tempo och väldigt utmanande. Man måste såklart ha ett väldigt stort intresse för det, annars kommer man inte orka i längden. Men har du passionen och viljan är det ett jobb som öppnar för många roliga utmaningar och möjligheter.

Sead Kadric

Ålder: 25 år.
Gör: Studerar mastersprogram i ekonomi och finans, Stockholms universitet.
Gör också: Jobbat som aktiemäklare och ordförande i Föreningen Ekonomerna vid Stockholms universitet. Har fått ett sex månaders internship på Corporate Finance-avdelningen på en investmentbank.

 

Seads tips – bli en framgångsrik student

1. Bli riktigt duktig på det som intresserar dig och jobba hårt även utanför skoltid för att bli påläst. Ibland kan detta vara viktigare än att ha högsta betyg i allt, även om betygen också kan vara viktiga. Särskilt i början på din karriär.

2. Sätt upp ett mål för det du vill göra när du är klar med studierna och bli medveten om vad som krävs för att komma dit. Läs på och hör runt med folk som jobbar med det idag, och våga fråga!

3. Engagera dig utanför studierna. Det är bra både på cv:t och för din personliga ­utveckling. Studierna blir också roligare om du har någonting annat att fokusera på emellanåt.