Somliga menar att sensommaren är det riktiga nyåret. Det är oavsett en tid då många är sugna på att byta jobb eller att börja på den där utbildningen och nu startar kurser och utbildningar runt om i landet. För många av dem som kommit in och behöver flytta till en ny stad återstår troligen nästa fråga – var ska jag bo?
Det har under de senaste åren byggts rekordmånga studentbostäder, men trots det finns det fortfarande en brist i landet. I Boverkets bostadsmarknadsenkät från i år menar exempelvis ungefär hälften av högskolekommunerna att det saknas bostäder åt studenter. Kötiderna är långa på många håll men det betyder inte att det behöver vara kört. Om du har tålamod och söker brett i början så löser det sig förhoppningsvis efterhand.
Neshat Alizadeh är uthyrningschef för SGS Studentbostäder, som är den största förmedlaren av studentlägenheter i Göteborg, och hon tycker inte att man ska tacka nej till en studieplats för att bostadssituationen är knepig precis vid terminsstart.
– Vår erfarenhet är att det brukar lösa sig för de allra flesta ett par månader in på terminen. Man får kika på andra alternativ som att hyra i andrahand, bo hos vänner eller släktingar i någon månad eller två, men det brukar ordna sig så småningom, säger hon.
Även Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder (SSSB), tycker att man ska ha lite is i magen. För man kan ha tur och dessutom varierar kötiden under året. Hon upplever att trycket på studentbostäderna är något lägre inför årets hösttermin, men de allra flesta behöver trots allt lösa ett annat boende innan de har tillräckligt många ködagar för att hyra något genom dem.
Vad har du för tips till en student som söker boende i Stockholm?
– Ställ dig i kö hos oss och registrera dig i andra bostadsköer så snart du kan! Det kan vara kort kötid på våra korridorsrum, så de är att rekommendera om du ska börja dina studier, är ny i Stockholm och vill lära känna andra studenter. Om du behöver bo i andrahand medan du samlar ködagar så kan du exempelvis besöka sajten Akademisk kvart, som är en andrahandsförmedling för studenter. Det finns också bra information på Sokstudentbostad.se som drivs av branschorganisationen Studentbostadsföretagen. Läs på och sök aktivt! Och hoppa inte på något som låter för bra för att vara sant, säger hon.
Så fungerar det med studentboende i Stockholm, Göteborg och Lund:
Stockholm
SSSB är den största förmedlaren av studentbostäder i Stockholm.
Antal bostäder: Drygt 8 100 stycken, varav ungefär hälften är rum och hälften lägenheter.
Kötid: Det varierar stort under året men genomsnittlig kötid för ett korridorsrum är 13 månader. Motsvarade kötid för lägenheter är omkring 2–3 år.
Så söker man bostad: Du som är över 16 år kan registrera dig och ställa dig i SSSB:s bostadskö. Du kan samla ett visst antal dagar utan att vara student i Stockholm, men sedan måste du bli kårmedlem eller parkera din plats. På deras sajt ser du lediga bostäder där du kan anmäla ditt intresse. Läs mer på www.sssb.se.
Göteborg
SGS Studentbostäder är den största bostadsförmedlingen för studentboenden i Göteborg.
Antal bostäder: Cirka 7 900 stycken.
Kötid: Vid höstterminens start förra året var den kortaste kötiden för att få:
ett enkelrum med gruppkök: 1,5 år
en lägenhet utanför centrum: 2–3 år
en lägenhet i centrum: 4–5 år.
Så söker man bostad: För att hyra en bostad registrerar man sig på deras webb för att samla ködagar. Det går att registrera sig från och med det året man fyller 17 år. Lediga bostäder publiceras kontinuerligt under året på hemsidan där man loggar in med sin kundprofil och gör intresseanmälningar på de bostäder man är intresserad av. Läs mer på www.sgsstudentbostader.se.
Lund
AF Bostäder är södra Sveriges största studentbostadsföretag.
Antal bostäder: Cirka 6 000.
Kötid: Den genomsnittliga kötiden för ett rum är 1 år och för en lägenhet 2 år. Den kortaste kötiden är bara någon månad.
Så söker man bostad: Antingen genom att ha blivit antagen till en utbildning i Lund och på så sätt kunna delta i ett lotteri, eller genom att samla ködagar via deras webbplats. Nya studenter är prioriterade och minst 700 bostäder per höst är öronmärkta för dem och då är det inte någon kötid alls. Läs mer på www.afbostader.se.