Studentapan.se vill skaka om bokjättarna
10 Sep 2015 kl: 00:00

Studentapan.se vill skaka om bokjättarna

– Det är för jävligt att det ska vara så dyrt med kurslitteratur.

Orden kommer från Philip Axelsson, 25, som med nylanserade studentapan.se vill ge ekonomiskt trängda studenter ett tryggt alternativ till de etablerade bokhandlarna.

Drömmen om en egen köp-sälj-sajt för begagnad studentlitteratur föddes när Philip studerade entreprenörskap och affärsutveckling på Linnéuniversitetet i Växjö. Liksom många andra studenter i Sverige chockades han av att behöva lägga uppemot 10 000 kronor per termin för att skaffa obligatorisk studentlektyr.

– Alternativet var att köpa begagnat, vilket direkt fick en sur eftersmak hos mig då jag blev blåst av en person som aldrig skickade böckerna jag redan betalat för.

”Bokjättarna går hårt in för att pusha fattiga studenter att köpa böcker i nyskick, trots att de egentligen inte har råd”

Ett problem som Philip nu vill lösa med studentapan.se.

– Det unika med oss är vår trygghetstjänst. Köparen betalar boken direkt på sidan, varpå en beställning skickas till säljaren. Innan boken är levererad håller vi inne med pengarna, och återbetalar hela summan om säljaren inte fullföljer sitt åtagande. Ett annat plus är att man slipper att mejla varandra fram och tillbaka – vi sköter allt.

Studentapan.se, som från början hette Scholaris, slogs tidigare i år samman med jättesajten kurslitteratur.org. Detta utökade utbudet av begagnade titlar väsentligt, och hundratals nya medlemmar tillkommer varje vecka. Under samma tidsspann sker över 1 000 bokförsäljningar.

Men hur har Philip själv tänkt tjäna pengar, då?

– Just nu? Genom trygghetstjänsten, som är valfri att använda sig av. Då tar vi 15 procent för transaktionen. Det mesta går till drift och förbättringar av sajten, vars existens till stor del finansierats av studielån och extrajobb. Men jag har massor av planer på förbättringar framöver, vilket säkert kommer att påverka affärsmodellen.

Köp-sälj av böcker är nämligen inte det enda som erbjuds. Studentapans medlemmar kan också lägga ut studiematerial i form av sammanfattningar, anteckningar och instuderingsfrågor – och på så vis själva tjäna extrapengar på sina studier. Philip berättar att en medlem redan dragit in 2 500 kronor på detta sätt.

– Allt jag gör syftar till att hjälpa studenter på ett eller annat sätt. I gengäld är det de som bygger studentapan.se och ger sajten ett existensberättigande, säger Philip.

Vad säger de etablerade bokhandlarna om ditt initiativ?
– Inte mycket än så länge – jag tror inte de upptäckt oss ännu. Jag tror och hoppas kunna skaka om den miljardmarknad som svensk studentlitteratur faktiskt är. Bokjättarna går hårt in för att pusha fattiga studenter att köpa böcker i nyskick, trots att de egentligen inte har råd. Det tycker jag är fel, helt enkelt.