När Petter Stordalen ska välja vilken seriefigur han är mest lik blir det Pumba, vårtsvinet i Lejonkungen. Förklaringarna är många. Pumba är omåttligt optimistisk, glad och hurtig, pigg och vaken, ser möjligheter och inte bekymmer, är snabb och svår att fånga. Men framför allt är han extremt modig. Ungefär som Petter själv alltså. Det faktum att han har två minigrisar som husdjur, Pia Parma och Winston Bacon, bidrar också till valet av seriefigur.
– Vårtsvin och minigrisar har mycket gemensamt. Jag gillar deras underdog-mentalitet och optimism. Dessutom är de fulla av kärlek.
Men nu är inte Petter Stordalen en seriefigur eller ett djur utan en framgångsrik entreprenör, miljöaktivist och mångmiljardär, som har grundat och driver Nordens största hotellkedja, Nordic Choice. När vi träffas på The Thief, ett av hans hotell i Oslo, har han ändå en air av någonting vilt och intuitivt.
All research som gjorts inför mötet flyger iväg på ett papper och landar på det polerade golvet. Den röda tråden i intervjufrågorna trasslas ihop till ett stort nystan som rullar ner för trapporna och försvinner ut på Aker Brygge. Energin som stiger när Petter berättar om sina drivkrafter får taket att lyfta. Det som var tänkt att bli en strukturerad och tidseffektiv intervju i hotellrestaurangen slutar flera timmar senare med en fotografering hemma hos Petter. Tillsammans med de två minigrisarna. Efter ett tappert försök att avsluta intervjun i farten, i baksätet på Petters Ferrari.
– Det är den första Ferrarin i världen som går på bioetanol, förklarar Petter engagerat – samtidigt som han svarar på intervjufrågorna, poserar för kameran, knappar på sin telefon och rattar fram i snabb fart på Oslos gator.
Petter Stordalen är inte som vem som helst, den saken står helt klar. Men vad som är ännu tydligare är att han aldrig ens skulle reflektera över det. För han jämför sig aldrig med någon annan. Istället har han valt att fokusera på det han har och på att göra det bästa av den han är. Denna filosofi är grunden i alla hans framgångar, stommen i alla hans hotell.
– Att jämföra dig själv med andra hjälper inte ett dugg. Tvärtom. Det gör bara att du aldrig kan bli bättre själv. Verklig framgång bygger på att göra det bästa av det du har, inte på att avundas vad grannen har.
Jordgubbsfilosofin är vad han kallar det, envis dom hans pappa lärde honom när han var tolv år.
– Farsan har varit en förebild i hela mitt liv, han var allt jag drömt om. Sportig, positiv och glad. Vi tränade ihop, gick på tur ihop och han lärde mig allt om business.
Petters pappa ägde ICA-butiken i hemstaden Porsgrunn och redan i tidiga år hjälpte Petter och hans tre syskon till med allt från att tvätta golv till att stå i kiosken. Att sälja jordgubbar på torget ingick också. Konkurrensen om kunderna var stenhård och de andra försäljarna hade både större och finare jordgubbar. En kväll gick Petter till sin pappa och beklagade sig över kon-kurrensen. Det var då ’jordgubbs-filosofin’ kom till.
– Farsan såg mig i ögonen och sa, ’jag ska lära dig en sak Petter. Sälj de jordgubbar du har. För det är de enda jordgubbar du kan sälja’. När jag la mig den kvällen tänkte jag att min pappa är ett geni.
Nästa morgon gick Petter till torget och sålde de jordgubbar han hade. Samma år blev han utsedd till Norges bästa jordgubbsförsäljare i Porsgrunns Dagblad.
Som äldste son var det tänkt att Petter en dag skulle ta över pappans ICA-butik. Men vid det laget hade han fått mersmak för affärer och hade större visioner.
– Vad jag är mest stolt över i mitt liv är att jag alltid har varit på väg mot något nytt, att jag har bevarat glädjen i vardagen och följt mina drömmar.
24 år gammal fick Petter det första och enda jobb han någonsin har sökt. Han hade lämnat Porsgrunn för att upptäcka huvudstaden där han fick syn på en jobbannons från ett av Norges mest expanderande köpcentrum, City Syd i Trondheim, som sökte en ny vd. Han visste att han inte hade de rätta kvalifikationerna på pappret.
Samtidigt var han starkt övertygad om att han var som gjord för jobbet.
– Folk skrattade åt mig när jag sa att jag skulle söka jobbet. Men det är ofta så i vårt samhälle, att människor vill begränsa dig. Speciellt om du vill göra någonting utanför ramen. Då säger folk att det aldrig går. Men det gör det, bara du vågar vara lite galen och tänker lite större.
Petter poängterar att hans positiva syn på livet inte betyder att allting har varit lätt för honom, tvärtom.
– Livet är både upp och ner, och för mig har det varit ganska mycket ner. Men det är också så att kriser kan ta fram det bästa i dig och leda till någonting bra. En motgång kan vara det bästa som någonsin händer dig.
I Petters fall skulle det visa sig vara så. Efter två framgångsrika år som Norges yngsta vd för ett köpcentrum bestämde han sig för att sluta. Folk sa till honom att han var tokig. För varför sluta när allt går bra? När företaget växer, pengarna rullar in och du är Norges yngste vd för ett expanderande köpcentrum?
– Allt för många människor stannar för länge på jobb de inte trivs med. Till alla dem säger jag, sluta oftare. Res dig upp och gå! Jag hade en jättebra lön och allt gick strålande. Men jag började bli bekväm. Jag insåg att om jag inte vågar kasta mig ut nu när jag är 26 år, ja då kommer jag inte att våga när jag är 50 år heller. Jag vågar ta chanser, det borde fler göra. Quit more often!
Tiden efter att Petter sagt upp sig från vd-posten var han involverad i flera olika projekt innan han 1992 tillsammans med tre andra investerare gick in och köpte upp Norges motsvarighet till NK, varuhuset Steen och Strøm i Oslo, som just hade gått i konkurs. Efter en intensiv öppningsperiod tjänade de in sina drygt 23 miljoner investerade kronor redan de första fem dagarna. Bara några år senare hade Steen och Strøm växt till landets största ägare av kommersiella fastigheter. Fram till 1996 fortsatte företaget att växa med Petter Stordalen i spetsen.
Det var då allting brakade ihop. Petter och den största aktieägaren hade olika visioner om företagets framtid och Stordalen fick sparken. Han var nedslagen.
– Sätt dig in i min situation. Jag var ledare för ett börsnoterat bolag som hade gått från inget till att bli Skandinaviens största och mest lönsamma. Jag hade mitt hjärta i företaget. Jag hade anställt alla som jobbade där, det var mina kollegor och mina vänner. Så blir jag knocked down. Jag förlorade mitt jobb, mitt allt. När jag låg där var det bara en sak jag kunde tänka på. Revansch.
I efterhand kan Petter säga att det är något av det bästa som har hänt honom.
– Det behöver inte vara så dåligt att få sparken. I motgångar skärper du dina -sinnen och kan vara som bäst. Och även om -revanschlust inte är en långsiktig drivkraft är det en extremt bra motor när du behöver kraft att resa dig upp.
Petter bestämde sig för att bygga ett större och bättre företag. Med en idé om att det är rätt kultur och attityd, inte kapital, som skapar framgångsrika bolag bestämde han sig för att satsa på det han var skapt för. Någonting helt eget.
– Många definierar framgång i pengar. Det har jag aldrig gjort, då skulle jag inte sitta här i dag. För mig är succé att få leva ut sin fulla potential. Det kan vara världens största succé att vara rörmokare och bo i Haparanda, likväl som att äga en hotellkedja. Det handlar om att få leva ett liv som du är nöjd med. Där du är happy. Det är succé.
En varm sommardag i juni 1996, samma år som Petter hade fått sparken, köpte han sitt första hotell. Det var ett litet hotell som hade gått i konkurs, i en liten by i södra Norge. Samma dag gick han till media för att berätta om sina storslagna planer. Han sa att om tio år skulle hans företag ta över hela hotellmarknaden i Norge, sedan skulle de bli störst i hela Skandinavien. Folk skrattade, men inte så länge. Från den dagen fram till år 2000 växte Petters hotellbolag med i snitt ett nytt hotell var fjortonde dag. På tre år hade de gått från ett hotell till hundra och hade flera tusen anställda.
– När jag pratar om att lite galenskap är bra syftar jag på att våga ta chanser, någonting som med all säkerhet innebär både motgångar och framgångar. Det är som med forskning, du vet inte vad det leder till, men utan forskningen upptäcker vi ingenting. Jag har misslyckats många gånger. Jag har skilt mig och gift mig igen. Jag har fått sparken och börjat om från noll. Jag har varit nere på botten och rest mig.
I dag är Nordic Choice Hotel Nordens största hotellkedja. Med sina 171 hotell har bolaget en årlig omsättning på över 6,2 miljarder norska kronor och över 12 000 anställda. Men att Petter skulle nöja sig nu finns inte på kartan. Istället har framgångarna gett honom nya drivkrafter. Han vill rita om kartan helt.
– Med resurser och pengar kommer ansvar. I dag är min starkaste drivkraft att göra skillnad. Min fru Gunhild, som jobbar aktivt med miljöfrågor, är övertygad om att hon kan vara med och förändra världen till det bättre. Jag ska göra allt för att hjälpa henne med det.
Triple bottle-filosofin kallar Petter affärsstrategin som ska ta Nordic Choice in i framtiden. Med fokus på lönsamhet, människor och miljö ska bolaget vara med och skapa en mer bärkraftig kapitalism.
– Jag vill vara med och lösa framtidsfrågorna. There is no business on a dead planet.
Nej. Petter Stordalen har inte storhetsvansinne. Han vet att han inte kan göra allt. Däremot vet han att han alltid kommer att göra sitt bästa.
– Du och jag har dragit den högsta vinstlotten, vi föddes i Skandinavien. Vi får utbilda oss och är fria att forma våra liv. Att jag har haft möjligheten att bygga Nordic Choice är ett privilegium, det tänker jag göra någonting bra utav.
Många kan säkert undra var Petter Stordalen får all sin energi ifrån. Själv säger han att han har lagom mycket av den varan och att den kommer från en ödmjukhet inför livet.
– Jag får energi av att gå upp på morgonen, av att få vara med min familj, springa, äta frukost och gå till jobbet. I Sverige finns det ett radioprogram som heter Äntligen fredag! men mitt liv har varit precis tvärtom. Jag älskar måndagar. På söndagseftermiddagen känner jag hur det kryper i benen. Då har jag sprungit, matat minigrisarna, läst tidningen och bara längtar efter att någon ska ringa eller att något ska hända. Jag älskar allt som startar upp. En ny vecka, nybryggt kaffe, ett nytryckt nummer av Shortcut. Våren. För mig är det att älska livet. Att se allt vackert runt omkring sig och att göra det bästa av det du har.
PETTER STORDALEN
GÖR: Driver Choice Hotels-kedjan. FÖDD: Den 29 november 1962 i Porsgrunn, Telemark. FAMILJ: Frun Gunhild och tre barn, Jakob, 16, Henrik, 18, och Emilia, 21. Minigrisarna Pia Parma och Winston Bacon. BOR: I villa i Oslo. BÄSTA LÄRDOM: Att alltid vara nyfiken. MEST STOLT ÖVER: ”Att jag aldrig har gett upp min dröm, alltid är på väg och hela tiden bevarar glädjen i vardagen. Det gör livet fantastiskt.” GÖR PÅ FRITIDEN: Springer, reser, paddlar, cyklar. UTBILDNING: Markedshøyskolen i Oslo.
|
En dag på jobbet05.00 Stiger upp och springer åtta kilometer tillsammans med sin fru Gunhild. ”Vi springer tillsammans varje morgon. I dag blev det lite tidigare än vanligt då min fru skulle iväg. På helgerna brukar vi dra oss till klockan sju.” 06.00 Äter frukost och läser tidningen tillsammans med mini-grisarna, Pia Parma och Winston Bacon. ”Jag äter alltid en bra frukost med blåbär, grovt bröd, ägg, kaviar, nötter, mjölk, juice, kaffe och choklad. Allt möjligt gott. Frukosten är viktig.” 07.00 Kollar mejlen. ”Varje morgon får jag en lägesrapport om omsättningen och beläggningen på alla hotell.” 08.00 Sätter sig på altanen med en kopp kaffe och läser. Han har tid över innan nästa möte och passar på att läsa en rapport om vilka förväntningar och krav framtidens hotellgäster kommer att ha. 09.30 Åker till kontoret för ett dagligt morgonmöte med kollegan Torgeir Sileth. ”Han kan mest på kontoret om hela vårt system.” 10.30 Läser -uppdateringar och twittrar till sina 70 000 följare. 11.00 Möte med finans-direktören. ”Vi går igenom läget för samtliga hotell. 12.00 Åker till Stockholm för att inviga det senaste till-skottet i Nordic Choice-familjen, Quality Hotel Friends. 15.00 Pressvisning. ”Detta kommer att vara eventhotellet nummer ett i Skandinavien med 25 våningar och Nordens största kök.” 17.00 Checkar in på Sign hotell. ”När jag är på jobb i Stockholm brukar jag bo på Sign. Men jag provar många andra hotell också. Jag älskar att bo på hotell.” 20.00 Äter middag på Sign hotell med sin fru Gunhild. ”Jag äter oftast fisk och tar en öl, det gör jag varje dag, och gärna något glas vin.” 22.30 Går och lägger sig. ”Jag lägger mig tidigt. Ofta ser jag på en film innan jag somnar.” |