Stor möjlighet att utforma ditt traineeprogram hos Saab
19 Jan 2015 kl: 00:00

Stor möjlighet att utforma ditt traineeprogram hos Saab

februari började den nyutexaminerade civilekonomen Jacob Bodur som trainee hos Saab. Till det 13 månader långa programmet antas personer med potential att bli framtida ledare inom bolaget, som arbetar med allt från militärt försvar till civil säkerhet.

Vad lockade dig att söka traineetjänsten?
– Jag tycker att en traineetjänst är den bästa vägen in i ett företag, eftersom du får se och göra många saker du aldrig annars hade gjort. Som trainee får du ett bolagsperspektiv och hos ett företag med så pass bred verksamhet som Saab blir det extra tydligt. Det känns riktigt spännande att komma in i ett företag med högteknologiska produkter i framkant med stort fokus på innovation. Jag har till exempel varit på Saab Ventures, företagets egna riskkapitalister, som gör spin-offer på teknologi inom Saab till nya applikationsområden och företag.

”Det finns en stark kultur av att dela med sig av kunskap”

Hur skulle du beskriva företagskulturen?
– Det finns mycket kompetens här och många brinner för sitt jobb, vilket märks genom en påtaglig stolthet som finns inom bolaget. Det finns en stark kultur av att dela med sig av kunskap, särskilt från seniora till juniora medarbetare. Vår spetskvalitet ligger i exekvering och innovation, vad mina kollegor lyckas uppnå jämfört med konkurrenter är något vi får stor respekt för i branschen. Den prestationsorienterade kulturen vi har ger också den enskilda medarbetaren gott om möjligheter att utvecklas och utrymme att lyftas fram.

Vad är det bästa med traineeprogrammet?
– Att du själv har så stor möjlighet att påverka hur just ditt traineeprogram ska se ut. Med jämna mellan­rum har vi gemensamma teamveckor för alla traineer med utbildning inom ledarskap och organisation, men däremellan är det upp till dig att bestämma vilka avdelningar och områden du vill praktisera på. Det finns väldigt många öppna dörrar.

Hur ser framtiden ut?
– Från december till april ska jag göra min utlandspraktik i Prag där jag har fått en jättechans. Jag ska ansvara för finanserna på marknadsavdelningen för Central- och Östeuropa. Som trainee är jag fast anställd i en viss roll från dag ett och efter trainee­perioden är tanken att jag ska arbeta på finansavdelningen för Electronic Defence Systems i Järfälla. Nu vill jag arbeta där i några år, men på längre sikt är det strategiska och affärsutvecklande frågor som lockar.