14 Feb 2011 kl: 00:00

STOR GUIDE: Kärlek på jobbet

Unga akademiker tillbringar mer tid på sina arbeten än någon annanstans. Därför är det inte förvånande att mer än hälften av alla anställda, enligt flera undersökningar, har haft en romans med en kollega. Och det är inte längre tabu. Både företagen och kollegorna godkänner jobbromanser.

Förhållanden på arbetsplatsen är okej, så länge det inte påverkar arbetet eller leder till att någon av kärleksparterna gynnas lönemässigt. Det tycker 67 procent av de tillfrågade i en undersökning som Du & Jobbet låtit göra bland 1000 personer. Majoriteten av deltagarna i undersökningen tycker varken att det är bra eller dåligt med romantik på jobbet och fyra av tio tycker att det överhuvudtaget inte spelar någon roll.

Och när vi på Shortcut för ett par år sedan ringde upp några olika företag för att höra deras syn på saken var de rörande eniga. Det är helt okej så länge inte en av dem är den andres chef. Så Meredith Grey och Dr Shepherd i Grey’s Anatomy hade haft det tufft. Samtidigt finns en flexibilitet att vilja lösa problemet om det skulle uppstå:
– Självklart får man bli kär på jobbet. Vi har inga skriftliga regler som talar om hur man ska agera om två personer har en nära relation (förhållande, sambo/gifta, förälder och barn) på en arbetsplats. Vår ambition är att man i dessa fall inte ska ha någon beroendeställning till varandra, exempelvis inte vara chef över sin man/hustru. Om det uppstår löser vi det från fall till fall, sa Christine Gunnarsson, på ABB Sverige.

Läs mer om vad företagen sa här!

 

Men hur ska man fånga en kollegas intresse? Marie Hagberg är matchmaker, dejtingkonsult, och författare. Här är hennes bästa tips för hur du förför en kollega.

 

1. Skapa en gemensam aktivitet efter jobbet
Starta upp ett innebandylag för alla på jobbet. På så sätt får du naturlig kontakt med alla samt orsak till att ringa dem vid inställda träningstillfällen, inför matcher etcetera.

2. ”Vill du hjälpa mig att bära den här stolen?”
Många, speciellt män, tycker om att hjälpa till och känna sig behövda. Om du inte har något du behöver hjälp med – hitta på något!

3. Kopiatorn är ett utmärkt ställe att flirta vid.
Kopiera gärna något ovanligt som ger en naturlig anledning till att börja prata med dig. Du kan även låtsas glömma originalet i kopiatorn, om någon intressant person står efter i kön. Det får garanterat henne eller honom att springa efter dig!

Här hittar du fler flirttips!

Lyckats fånga kollegans hjärta? Så här sköter du romansen snyggt:
1. Ha en plan om det skulle ta slut
Tänk alltid på vilka konsekvenser ett eventuellt förhållande kan få – innan du inleder det. Fundera på om du verkligen skulle kunna fortsätta ha ett professionellt förhållande med personen om romansen tar slut. Det är svårare än man tror att vara yrkesmässig mot en kollega som du blivit sårad av.

2. Dejta aldrig över- eller underställda
Att gå ut med sin chef eller en underställ slutar sällan väl. Som chef har du ansvar för att utvärdera de anställda och ta beslut om befordring eller löneförhöjning. Oavsett vad grunden för dina beslut är kommer de andra anställda misstänka att du favoriserar din partner. Som underordnad hamnar du i dubbel beroendeställning av din chef om du inleder ett förhållande med honom eller henne.

3. Håll ert förhållande för er själva
När man är nykär vill man ofta berätta för hela världen om sitt förhållande. Gör inte det! Även om det är svårt att hålla ert förhållande hemligt, så är det bäst om ni väntar några månader med att gå ut offentligt. På så sätt hinner ni avgöra om förhållande är baserat på varaktig kärlek eller tillfälliga lustar. Men om någon frågar om ni är tillsammans, berätta att ni är det men säg inget mer. Då kommer det inte heller finnas något att skvallra om. Detsamma gäller om ni gör slut. Säg ingenting om orsakerna till det. Skaffa en woododocka att sticka nålar i om kvällarna om du vill men var professionell på jobbet.

4. Undvik elektroniska kärleksbrev
Mejl är ett riskabelt kommunikationsmedel, hur ofta har du inte tryckt på fel knapp och råkat skicka ett massmejl till alla på kontoret? Dessutom bör du vara medveten om att chefer och dataansvariga ofta har insyn i de anställdas mejl.

5. Var professionella
Var gulliga (och/eller bråka) med varandra. Men inom hemmets fyra väggar. Så fort ni kliver över tröskeln till kontoret är ni arbetskamrater – och inget annat.

6. Var redo att byta arbetsplats
Ha i åtanke att en av er kanske måste byta avdelning eller arbetsplats om ni skulle bli ett etablerat kärlekspar. Huruvida ni båda kan jobba kvar eller inte beror på företagets policy och era chefers och kollegors reaktioner.