2 Sep 2008 kl: 00:00

Stina fixade nio intervjuer på en vecka

När Stina Gustafsson tog examen flyttade hon från Karlstad till Stockholm för en tio månaders traineetjänst. Hon köpte en bostadsrätt i stan och trivdes bra med jobbet, men när de tio månaderna var till ända fick hon veta att hennes tjänst inte skulle förlängas.

– Jag fick lite panik i början och ville söka varje jobb som fanns, berättar hon.

 

Men efter att de första känslorna hade lagt sig började Stina i stället organisera sitt jobbsökande. Hon ordnade en lista över de jobb som fanns utannonserade och kryssade av vartefter hon sökt jobben.

– Till de jobb jag var mindre intresserad av skickade jag bara en standardansökan, men till de mer intressanta jobben lade jag ned tid på det personliga brevet, säger Stina.

 

Hon påpekar vikten av att som arbetssökande verkligen visa att man är intresserad av tjänsten man söker. Och det kan man göra på flera sätt.

– Vissa företag ringde jag till och ställde frågor, jag kollade på deras hemsida, googlade och tänkte efter om jag hade haft kontakt med företaget i jobbet eller i skolan. Allt för att få någonting att hänvisa till i ansökan, säger Stina Gustafsson.

 

Eftersom hon framförallt var intresserad av att jobba med pr så spontansökte hon till några utvalda prbyråer.

– En byrå hade precis fått en stor kund, så jag frågade om inte deras personalbehov också ökade, och det gjorde det tydligen för där ska jag börja jobba nu, säger Stina Gustafsson.

 

1. Kolla in alla jobbsajter. Det finns många, försök hålla koll på alla.

2. Gör en lista på alla jobb och skicka din ansökan så fort som möjligt.

3, Lägg in ditt cv på rekryteringsfirmors sajter, det är värt besväret.

4. Visa att du ansträngt dig, leta reda på någonting om företaget som du kan hänvisa till.

5. Spontansök. Ring gärna och hör med företaget om deras rekryteringsbehov först.