12 Jan 2009 kl: 00:00

Stick ut i databasdjungeln

Flera olika företag, till exempel Monster, Stepstone och Inhouse, har databaser där du kan registrera ditt cv och som regel är det gratis. Registreringen sker direkt på företagets hemsida. Tanken är sedan att rekryteringsföretaget som har databasen ska kunna söka på olika kategorier och vaska fram guldkornen bland kandidaterna.

 

Att du gör en kraftansträngning när du skriver din profil kan vara en avgörande detalj. Vilka jobb har du haft parallellt med studierna och under lov? Ta med extrajobben, de visar att du har ett driv. Bifoga ett kort, det gör dig mindre anonym. Har du gjort en långresa nyligen? Kan du tänka dig att jobba med något annat under tiden? Ha med så mycket information som möjligt.

– Många skriver inte ett personligt brev vilket är ett stort misstag, säger Yasmine Gilani, rekryteringkonsult på Monster.

 

När du väl skriver brevet ska du skippa vanliga intressen som att umgås med vänner på fritiden eftersom det inte får dig att sticka ut ett dugg. Tänk snarare, vad brinner jag för och vad gör mig speciell? Anders Flodqvist, 30, fick jobb som webbredaktör på Swedbank efter att ha lagt in sitt cv hos Inhouse.

– Jag berättade i mitt brev om att jag har skrivit en bok och att jag har varit sportkommentator, via en webbradio för mitt favorithockeylag. Jag fick höra om det senare under intervjun, rekryteraren hade lagt det på minnet, säger Anders.

 

Men man ska inte förvänta sig att drömjobbet ramlar ner i knäet bara för att man är registrerad i flera databaser.

– Jag tror absolut att det är till ens fördel att själv våga ringa upp en rekryterare och presentera sig. Jag fick jobb som en förlängning av att jag först la upp mitt cv, ringde upp spontant för ett möte på Inhouse och sedan sökte jobb på bland annat SOS Alarm och webbyrån Lokomotiv. Först efter ansträngningarna kontaktade Inhouse mig för webbredaktörtjänsten, säger Anders Flodqvist.