20 Aug 2009 kl: 00:00

Starta nya jobbet rätt

För att ta reda på om det överhuvudtaget är möjligt att förbereda sig inför den första dagen på sin nya arbetsplats har Shortcut pratat med Monica Rehnberg-Eriksson, legitimerad psykolog med över 20 års erfarenhet av förändrings­arbete.

Monica, går det att mentalt förbereda sig för det nya jobbet?

– Ja, det gör det. Men det är klart att man alltid är lite skakig när man ska börja på ett nytt jobb. Man har mycket krav och höga förväntningar på sig själv. Och man undrar samtidigt vad den nya arbetsgivaren har för förväntningar. Det gäller då att tänka att man ska ligga lite lågt, att inte vara så pushig, men att samtidigt vara öppet frimodig. Och att alltid ha observationsglasögonen på sig, säger Monica Rehnberg-Eriksson.

Vad ska man använda glasögonen till?

– Man ska observera hur det känns på arbetsplatsen. Hur verkar klimatet, vilka personer verkar styra? Ska man fråga mycket eller blir man påträngande då? Vem verkar intresserad av att hjälpa mig? Man ligger helt enkelt lågt och försöker kolla av situationen. Man ska inte ha så höga ambitioner att passa in direkt, säger hon.

– Man ska observera sin arbetsplats som om man kollar på en fotbollsmatch, och förhoppningsvis ska man väl få någon som hjälper en in på vägen, säger Monica Rehnberg-Eriksson.

Vad mer bör man tänka på?

– Det är viktigt vad man har för kläder på sig. Det skiljer sig ju på olika arbetsplatser och det är mycket viktigare än vad man tror. Det är inte bara äldre som uppmärksammar det, utan även de unga, säger hon.

Hur lång tid brukar anpassningsperioden vara?

– Det brukar ta ungefär en månad innan man känner att ”jag går till mitt jobb”. Och det tar mellan fyra och sex månader innan man kan jobbet. Så man behöver faktiskt inte känna någon stress, säger Monica Rehnberg-Eriksson.

Text: Tobias Helmer