Starta en podcast – 4 tips
13 Apr 2014 kl: 00:00

Starta en podcast – 4 tips

Värvet, Alex & Sigge, Jenny & vänner och Maratonpodden.
Vare sig du älskar att intervjua, föredrar att prata själv eller har ett ­genuint ­intresse som du vill dela med andra är podcasten ett ypperligt verktyg för att utveckla ditt intresse och samtidigt få nya erfarenheter som kan hjälpa dig framåt i karriären.

Det är enkelt att komma igång, gratis ­eller billigt att producera och framför allt – du kan göra det när­ som helst, var som helst och med vem som helst.

Kom igång med din podcast

1.  Innehåll, syfte och mål: Konkretisera dessa punkter på en gång. Det kommer att underlätta arbetet och göra dig mer motiverad att komma igång.

2. Verktyg: En dator, en mikrofon och ett ljudredigeringsprogram är det enda som egentligen behövs. Börja billigt och prova dig fram innan du investerar i en onödigt dyr utrustning. För PC-användare rekommenderas gratisprogrammet Audacity för ljudredigering. För Mac-användare rekommenderas Garage­band.

3. Spela in och redigera: Nu är det bara att trycka på rec och sätta igång. Prova dig fram till vilket format och vilken längd som passar dig bäst.

4. Publicera: Det absolut vanligaste sättet att sprida sin podcast är genom Itunes. Enklast gör du det genom att använda någon av de populära betaltjänsterna, exempelvis Podbean eller Libsyn, som för en mindre summa fixar allt det tekniska vid publiceringen. Det går också att göra det gratis även om det kräver lite mer arbete. Sök själv på nätet för att hitta det sätt som passar dig bäst. Du kan även publicera din podcast på Soundcloud.