Starta en aktieklubb
16 Nov 2011 kl: 00:00

Starta en aktieklubb

Förra hösten bildade Peter Wallentin, som till vardags jobbar på Procter & Gambles marknadsavdelning, aktieklubben Apple ihop med ett par vänner. Rent konkret handlar det om att de är ett tiotal personer som ses en gång i månaden för att diskutera investeringstips och placera månadens portfölj.
– Vi lägger 300 kronor per person och månad i en gemensam pott. Och vi får ”läxor” till träffarna, till exempel att kolla upp intressanta aktier i en viss bransch och presentera dem när vi ses. Varje medlem har också i uppdrag att bevaka olika delar av portföljen, berättar Peter.
Han är med i aktieklubben dels för att få inspiration till sitt privata sparande, dels för att den sociala biten väger tungt. På Apples träffar samlas folk med olika bakgrund och träffarna rymmer mycket mer än bara aktiesnack.
– När vi startade Apple kom vi överens om ett antal ”spelregler”, bland annat hur mycket vi ska investera varje månad och vilken inriktning portföljen ska ha. Målet är att ha en genomsnittlig avkastning på 15 procent per år och att vi ska fördubbla de satsade pengarna på fem år. Vi funderar också på att göra en gemensam resa eller äta en lyxig middag för pengarna som vi tjänat ihop, säger Peter Wallentin.

När Ulrika Ställ var med och startade aktieklubben Börsplöjarna för tio år sedan handlade det mest om ett gäng gamla klasskompisar som ville lära sig mer om hur börsen fungerar och samtidigt tjäna ihop lite pengar att göra något roligt för.
– I början fick alla välja varsin aktie som vi sedan följde en period för att se vems aktie som ökade mest. Tävlingsmomentet motiverade oss att sätta oss in i aktiemarknaden. Och överlag är aktieklubben ett roligt sätt att träffas på. Den ger oss en anledning att hålla kontakten och ses med jämna mellanrum, berättar Ulrika Ställ.
För fyra år sedan åkte hon till Madrid med sin aktieklubb, en resa som de finanserade med hjälp av avkastningen från sina investeringar. Nu är en ny resa på gång. Det återstår bara för klubben att enas om destinationen.

 

Tre tips till dig som vill starta en aktieklubb:

1) Använd ”paketlösningar” för administrationen. Aktieinvest, som ägs av organisationen Aktiespararna, har tagit fram en paketlösing för aktieklubbar, som hjälper er att få ordning på formalian och gör att ni kan fokusera på att börja investera.

2) Se till att formalian blir rätt från början. Upprätta ett avtal för alla medlemmar, där ni anger spelreglerna för er aktieklubb. Fem till tio medlemmar brukar vara lagom.

3) Sätt ribban på ett tidigt stadium. Bestäm på vilken nivå ni ska investera. Ska folk som är med vara aktieproffs eller glada amatörer som vill lära sig mer?