Spirande kreativitet på gerillakontor
25 Mar 2015 kl: 00:00

Spirande kreativitet på gerillakontor

Bakom initiativet står Vasilis Mavroudis, eldsjäl och entreprenör djupt insyltad i tech- och startupsvängen. Hans mål är att göra världen mindre genom att connecta alla passionerade ­entreprenörer på planeten.

– Jag grundade Guerilla Office av egoistiska skäl, nämligen för att jag ville jobba tillsammans med andra inspirerande människor. Det är inte helt okej att stalka dem på deras kontor och bara ”hej, vill du jobba med mig i dag?”. Guerilla Office blev lite av en täckmantel för mitt sociala behov.

”Visionen är att skapa ett gigantiskt, världsomspännande community med lokal känsla där kreativa människor kan mötas och nätverka”

Guerilla Office startade i Stockholm för två och ett halvt år sedan och är ett mobilt kontor där personer från olika professioner kan samlas och jobba med sina egna projekt tillsammans med andra på en gemensam fysisk plats. Vinsten är intressanta kollegor, inspiration och erfarenhetsutbyte, lunchsällskap och spännande möten.

– Det unika är att det är branschöverskridande, vilket öppnar upp för spännande möten. Vi har haft allt från en italiensk arkitekt, grafiska designers och folk inom it- och startupsvängen, till författare och journalister. En del lämnar telefonerna på sina vanliga kontor för att inte bli störda, och kommer till oss för att få saker gjorda.

Konceptet har nu även spridit sig till Göteborg, Malmö, Helsingborg, Uppsala, Örebro och Ronneby. Nästa steg är att expandera utanför Sveriges gränser.

– Visionen är att skapa ett gigantiskt, världsomspännande community med lokal känsla där kreativa människor kan mötas och nätverka, skapa fantastiska saker både på egen hand och ­tillsammans. Vi tittar just nu bland annat på New York, San Fransisco och Tel Aviv, men vi får se. Vi gör ingen reklam utan växer organiskt, mycket tack vare sociala medier.

I Stockholm hålls kontor i olika hotellobbyer i innerstaden dit folk ska kunna ta sig snabbt och smidigt. Var, när och hur kommuniceras i sociala medier och på hemsidan. I centrum för Guerilla Office står gemenskapen och nätverkandet.

– Alla jobbar med sina egna projekt, men ­interaktion uppstår ju naturligt. Vissa dagar har vi så kallade check point-möten där alla som vill får dela med sig av saker de jobbar med. Det är ett sätt att starta samtal och diskussioner, som ibland leder till möten, affärskontakter eller framtida partnerskap.

Har Guerilla Office fött fram något ­framgångsprojekt?
– Ja, massa! Ett som vi är väldigt stolta över är Uppsala Makerspace, en plats där alla som är intresserade av skapande i olika former kan mötas, inspireras och hjälpa varandra i den kreativa processen. Idén och formen till Uppsala Makerspace uppkom under ett Guerilla Office-event, och helt plötsligt fanns det en förening!

Vasilis tror att behovet av ett initiativ som Guerilla Office bara kommer öka i en mobil och gränslös framtid.

– Det ligger i tiden. I dag kan folk skapa hela ­företag med laptopen som nav, behovet av ett permanent kontor med eget rum och skrivbord är inte lika stort längre. Det viktigaste är gratis wifi, strömuttag och en inspirerande plats att sitta på. Resten har man med sig.

– Jag har jobbat som digital nomad sedan 2004, och i början fanns inte wifi på många offentliga ställen förutom på vissa hotell, och då kostade det 79 kronor i timmen och var enbart till för gäster. I dag är hela världen nåbar överallt ifrån.