24 Mar 2010 kl: 00:00

Spika året med vår karriärkalender

JANUARI – Nyårslöften

* Komma i tid varje dag

* Skaffa träningskort

* Uppnå nya mål på jobbet

 

FEBRUARI – Zell am see!

MARS – Skaffa hörnkontor

Om förra året avslutades med en omorganisation har du kanske startat 2010 med nya arbetsuppgifter. Passa på att be om förmåner som matchar uppdraget.

– Det är alltid rätt tillfälle att be om bättre arbetsyta när du har fått nya saker på ditt bord, säger karriär­coachen Nina Jansdotter.

APRIL – Slipa på spetskompetensen

15 april är sista ansökningsdatum för höstens högskolekurser. Tänk bara på att du måste ha varit anställd hos samma arbetsgivare i sex månader för att beviljas tjänstledigt.

MAJ – Löneförhandla

Dina starka insatser under våren finns i chefens färska minne, och nu är rätt tillfälle för en löneförhandling. Arbetar du på ett företag där du inte har möjlighet att välja tid för förhandlingen?

– Då gäller det att man själv har skrivit ner alla sina framgångar under året, tipsar Nina Jansdotter.

JUNI – BOKA RESA!

JULI – SEMESTER!

 

AUGUSTI – Höstkonferens

Har du under hela året försökt få tillfälle att lyfta en viktig fråga med din chef? Under höstkonferensen kan chansen dyka upp. Stämningen är ofta uppsluppen och kvällarna är fulla av informella tillställningar. Och om du är hemligt kär i en kollega kan konferensen kanske ge chans till ”avancemang”?

OKTOBER – Be om en smartphone

Resultatet för tredje kvartalet presenteras. Har du bidragit? Då är tillfället det rätta för att be om exempelvis en ny smartphone eller en bättre dator.

– Så fort man har lett ett framgångsrikt projekt eller dragit hem ett kontrakt är det rätt tid att be om förmåner, menar Nina Jansdotter.

NOVEMBER – Bli av med ett ansvarsområde

Passa på när hösttröttheten har gjort att du kritiseras för ett dåligt jobb. ”Jag har varken fallenhet eller utbildning för det här, och känner att det drar ner mina övriga prestationer.”

– Men det är ännu bättre att våga ta samtalet innan man har fått kritik, säger Nina Jansdotter.

DECEMBER – GLÖGGFEST!

Text: Marina Nilsson