Spara tid med Zeteo – juristernas eget Google
10 Jun 2014 kl: 00:00

Spara tid med Zeteo – juristernas eget Google

Det var en kursare som tipsade Hanna Lagerquist om Zeteo. Då var hon redan inne på sin femte termin på juristprogrammet och blev nästan lite irriterad över att hon inte upptäckt databasen tidigare.
– Det var en helt ny värld som öppnade sig. Det kändes som att hela livet blev enklare.

Kan man säga att Zeteo är en rättsdatabas?
– Det är mer än så! Här finns all juridisk basinformation som författningar, förarbeten och avgöranden, men även all referenslitteratur som Norstedts Juridik har. Ny information läggs in löpande och Zeteo växer hela tiden. Här kan du också söka efter monografier, tidskrifter och nyhetstjänsterna Juridik Idag och Norstedts Skatteinformation. Men det jag personligen uppskattar mest är lagkommentarerna.

När har du haft nytta av Zeteo?
– Juridisk litteratur är sällan strandlektyr, så jag brukar slå upp allt jag är osäker på i Zeteo. Till exempel: Vad menas egentligen med oskäligt avtalsvillkor? När jag skrivit pm har Zeteo varit en stor tillgång och jag har sparat mycket tid. Skatterätten tyckte jag var tung och via Zeteo fick jag snabbt fram begripliga förklaringar. Det är lätt att fastna framför skärmen och börja klicka runt. Du får en fördjupad kunskap och lästips som är svåra att hitta om du bara går omkring bland bibliotekshyllorna.

Så det är mest studenter som har nytta av Zeteo?
– Nej, våra kunder är allt från studenter till domare. För studenter är Zeteo gratis och du kommer åt databasen från både biblioteket, skolan och din egen soffa. Många byråer, domstolar och åklagarmyndigheter använder Zeteo i sitt dagliga arbete. En kompis till mig, som arbetar på en byrå, berättade att hon brukar få beröm av en äldre delägare eftersom han tycker att hon får fram alla rättsfall så snabbt. Det är tack vare Zeteo.

Nu jobbar du som jurist i Zeteosupporten. Hur hamnade du här?
– Via Juridiska föreningen. Vår marknadssekreterare hade en kontakt på Norstedts Juridik som tipsade om jobbet. Jag kände att det här kunde vara något för mig och tog chansen. Jag har min uppsats kvar, men jag kände att den kunde vänta.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Här jobbar jag hos en arbetsgivare som, precis som jag, brinner för böcker och kunskap. Det är en skön stämning här och jag har aldrig känt att jag inte räcker till. Som jurist i Zeteosupporten hjälper jag andra att hjälpa sig själva i juristernas eget Google.

Sponsrad artikel