Söndagsångest? Så vanligt är det – och det här kan du göra
5 Apr 2016 kl: 00:00

Söndagsångest? Så vanligt är det – och det här kan du göra

Kanske är du lite bakis. Ute är det tandläkarväder och det enda du behöver göra i dag är att köpa på dig ingredienser till kvällens middag. Den sista måltiden. I morgon är det ny vecka på jobbet. Då kommer den som ett brev på posten: Söndagsångesten.

Inte sällan beror den på att du är missnöjd med plugget, jobbet eller dina arbetsuppgifter, visar ny statistik från utbildningsföretaget Nackademin. Undersökningen går under namnet Den Svenska Söndagsångesten och har kartlagt hur vanlig denna ångesttyp är samt hur vi påverkas av den.

”Om man inte upplever att ens arbete, studier eller annan sysselsättning är givande så kan det vara skäl att se över sin situation”

Vi drar lite kalla siffror först! I undersökningen vittnar 3 av 10 svenskar om att de upplever av söndagsångest vid upprepade tillfällen, och av dessa drabbas hälften av sömnproblem på grund av den. 22 procent uppger att deras söndagsångest beror på missnöje kring sin huvudsysselsättning, 20 procent härleder ångesten till stress, och ytterligare 20 känner sig helt enkelt ledsna över att helgen tar slut. i 51 procent av fallen orsakar söndagsångesten känslor av nedstämdhet. Även sömnlöshet är vanligt förekommande. Vanligaste botemedlet: Att planera den kommande veckan i förväg.

Läs också: 10 säkra tecken på att du borde byta jobb.

Kvinnor, som tidigare konstaterats lida av stress i betydligt högre grad än män, är även hårdast gisslade av söndagsångesten. Svenskar med hög lön och utbildning utgör också några av de största riskgrupperna.

Bland de mer långsiktiga botemedlen för att bli kvitt sin söndagsångest ingår ett byte av huvudsysselsättning, menar psykologen Jenny Rickardsson.

– Vi ägnar en stor del av vår vakna tid åt att jobba eller studera, och för att må bra i längden är det viktigt att känna att det man ägnar sig åt känns meningsfullt eller tillfredsställande på något sätt. Om man inte upplever att ens arbete, studier eller annan sysselsättning är givande så kan det vara skäl att se över sin situation, säger hon i ett pressmeddelande.

Jenny Rickardsson fortsätter med att ge ett par tips för den som vill mota ångestkänslorna:

Försök finna felet och förändra det
”Söndagsångest kan orsakas av omständigheter som du kanske vill, kan och borde förändra. Är det någonting som du är missnöjd med i din livssituation? Trivs du inte med ditt jobb/utbildning? Att göra något man tycker är meningsfullt på jobbet är viktigt för vårt välmående.”

Skaffa en sö(m)ndagsrutin
”Få in en sömnrutin för söndagar där du går upp tidigt, varvar ned på kvällen och lägger dig i vettig tid. Om du har svårt att somna, kom ihåg att de flesta klarar sig fint även om man sover uselt en natt eller två. Tupplurar på dagen och oregelbundna rutiner riskerar att göra problemet värre.”

Spring dig fri från din söndagsångest
”Att motionera, oavsett om det är en lugn promenad eller världens styrkepass, frigör må bra-hormonet endorfin som hjälper din hjärna och kropp att klara av psykiska påfrestningar bättre. Den enklaste och snabbaste vägen till att må bättre.”

Kan du inte få nog av söndagsångest? Läs mer på sondagsangest.nu!

Artikeln publicerades första gången i Shortcut den 20 april 2015.