Sommarlov utan cash
14 Jan 2011 kl: 00:00

Sommarlov utan cash

Snart sommarlov och kursböckerna/studentpuben har bränt hål i plånboken? Lugn! Vi listar 7 semestertips du kan njuta av oavsett ekonomi.

Ta en restkurs
Om du är riktigt snabb och ansöker redan i dag kan du hoppa på en av folkhögskolans alla sommarkurser. Här finns allt från en fyra dagars tovningsutbildning i Svalöv till en kurs i att skapa i gräs på Visingsö. Men skynda dig – sista ansökningsdagen är för de allra flesta kurserna redan den 15 maj!

Sitt på fjället
Varje sommar går tusentals människor ut på tur i de svenska fjällen. Svenska turistföreningen bistår med bemannade fjällstugor, och har du tur kan du bli en av de stugvärdar som varje år underlättar livet för vandrarna. Konkurrensen är hård, men lyckas du knipa en av platserna kan du se fram emot lugna, tysta dagar med vacker utsikt. Dessutom tjänar du en slant.

Annonsturista
Trots att internet har tagit över en stor del av annonsförsäljningen finns det fortfarande en rad tjänster och produkter som promotas i morgontidningen. Utnyttja dem under en hel dag – det kan bli spännande! Gå på en dejt med någon från en kontaktannons, besök ett föreningsmöte, gå på veckans gudstjänst och köp en gammal bil av en tjomme på landet.

Åk till Åland
Det är alltid härligt att åka båt. Om du bor i Stockholm kan du hoppa på ett av alla erbjudanden om att åka till Åland för en billig penning. Eckerölinjen tar dig till grannlandet på bara två timmar. Cykla, fiska, klättra, dyk, golfa, ät gott och drick Minttu innan det är dags att åka hem igen.

Träffa ett lamm
Om man bor mitt i stan kan det vara svårt att hitta bra tillfällen att åka ut på landet. Men det finns smyglantgårdar i våra städer också. På en 4H-gård får du chansen att träffa får, kaniner, grisar, hönor och hästar utan att behöva mocka skit eller slita med höet. Om du inte får nog av en timmes kel och gull kan du på många ställen bli helgskötare och ta hand om djuren (och irritera dig på alla citykids som drar lammen i öronen och skrämmer iväg hönsen) under hela dagar.

Ta alla simmärken
Baddaren, sköldpaddan, pingvinen, silverfisken, guldfisken, järnmärket, bronsmärket, silvermärket, kandidaten, hajen, simborgarmärket och vattenprovet – simmärkena blir bara fler och fler. Satsa på att ta dem alla! Baddaren är fortfarande snyggast (och svårast, om man läser Svenska simförbundets instruktioner: ”Märkestagaren skall andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet”).

Gå på matturné
På många ställen finns en saluhall – utnyttja det! Ta en sväng varje dag och provsmaka ostar, marmelader, spännande röror och lufttorkat kött. En mer avancerad variant är att själv styra upp matturnéer för turister. Gör en deal med ett antal försäljare om att de bjuder på något spännande och smarrigt när du och din grupp kommer förbi, och låt dem berätta mer om maten och dess ursprung.