”Som Business Controller växer du som ledare från dag ett”
5 Okt 2018 kl: 00:00

”Som Business Controller växer du som ledare från dag ett”

Trots deras olika karriärvägar var det samma anledningar som lockade Daniel Wolf, Hanna Tinglöf och Mattias Källström att börja som Business Controllers inom H&M gruppen; de ville ha ett värderingsstyrt arbete och många utvecklingsmöjligheter inom ett globalt företag. Daniel kom till H&M Global Buying Office efter att ha jobbat på en revisionsbyrå, Hanna började på H&M gruppens varumärke & Other Stories direkt efter sin examen, medan Mattias gjorde ett internship på H&M innan han började sin anställning på Online Sales.

Vad överraskade er mest när ni började här?

Daniel: – En positiv överraskning var att få ett stort förtroende och chans att påverka redan från start – det känns unikt att ett så pass stort företag ger nya medarbetare den möjligheten. Det sporrade mig att visa vad jag går för och gjorde att jag utvecklades snabbt.

Mattias: – Under min första tid på Online Sales var jag till exempel med i ett stort projekt som omfattade alla avdelningar. Även i möten med oerhört kunniga kollegor så värdesattes min marknadskännedom, och mina åsikter hade en stor betydelse för vad vi prioriterade i projektet.

Berätta om rollen som Business Controller inom H&M gruppen!

Daniel: – Den är väldigt bred jämfört med Business Controller-rollen hos andra företag. Här sysslar du inte bara med siffror och analyser, utan arbetar nära produkten i ett team där olika kompetenser ingår.

Hanna: – Som Business Controller inom H&M gruppen är du en informell ledare redan från första dagen, eftersom du ansvarar för att omvandla analyser till actions som maximerar resultatet. Som ny i rollen kan det vara utmanande, men du får alltid bra stöd och kan bolla med kollegor. Du behöver inte heller tänka att du ska ha alla svar själv – du är snarare personen som ska ställa rätt frågor för att teamet tillsammans ska hitta svaren.

Vilket råd hade ni velat ge er själva när ni var nya på jobbet?

Daniel: – Det är viktigt att våga vara ny. Ställ frågor och fortsätt fråga till du förstår, det är så du lär dig hur allt fungerar och hänger ihop. Och våga ifrågasätta saker! Inom H&M gruppen är nya idéer och lösningar välkomna eftersom vi ständigt vill förbättras.

Hanna: – Kom ihåg att du inte måste vara en fullfjädrad ledare från första dagen. Det kan ta tid att hitta sin ledarstil och anpassa den efter olika situationer – och här får du stöd och hjälp att utvecklas i rollen.

Vilka utvecklingsmöjligheter ger H&M er?

Mattias: – Mycket ansvar och frihet gör att du utvecklas hela tiden. Dessutom har vi kontinuerliga feedbacksamtal och teamdagar, och vi har möjlighet att gå många olika spännande utbildningar.

Hanna: – När det gäller framtida möjligheter så finns det inte några begränsningar. Att börja här som Business Controller öppnar alla dörrar – oavsett om du vill gå vidare till en traditionell ledarroll, testa en annan avdelning, börja på ett av H&M gruppens varumärken eller arbeta utomlands.