Söka nytt jobb eller starta eget företag?
17 Dec 2019 kl: 00:00

Söka nytt jobb eller starta eget företag?

Ska du söka nytt jobb eller kanske starta eget. Ett eget företag skulle ju ge dig fria händer att göra precis det du har lust med. Men är det verkligen så enkelt?

Har du råd med eget företag?

Om du är van vid att ha många bollar i luften samtidigt och ser dig som en person som grejar mindfulness även när alla skriker om din uppmärksamhet kanske du är redo för eget. Du är inte rädd för att jobba hårt och mycket. Men finns pengarna som krävs för att dra igång?

Även om du kan starta ditt eget företag hemifrån och behöver minimalt med utrustning innebär egen verksamhet alltid vissa ekonomiska risker. Ska du starta aktiebolag behöver du även minst 50,000 för ditt aktiekapital.

Kanske har du sparade pengar just för detta syfte. Om inte är det verkligen klokt att se över kostnaderna för att driva eget. Tänk också på hur du kommer att klara av nödvändiga utgifter om du inte får de inkomster med företaget som du planerar för på en gång.

Blir det enklare med eget eller inte?

Det har blivit tuffare för äldre på arbetsplatser och det kan ju vara så att du har nått en ålder då du vet att ditt know how kan komma till bättre användning i en egen verksamhet. Om du söker ett nytt jobb i äldre ålder kan det innebära press och stress som du faktiskt slipper när du driver ditt eget bolag.

För att vara säker på vad den egna verksamheten kan komma att kräva av dig bör du göra upp en gedigen affärsplan. Det finns mallar för detta online men ta hjälp av ett proffs om du kan det. Med en riktigt bra affärsplan är det mycket lättare att avgöra hur svårt det kan komma att bli.

Affärsplanen ger dig också det stöd du behöver om verksamheten inte utvecklas som tänkt. Men planen har du flera lösningar redo så att du kan jobba på ett effektivt sätt och lyckas med ditt företag.

Fördelar med att vara anställd

Det är klart att det kan finnas stora fördelar med att vara anställd hellre än att starta eget. Du kanske tycker att det är värt lite press och stress på ett nytt jobb då du får:

  • Regelbundna och stabila arbetstider
  • Lön som alltid betalas ut i tid
  • Sociala avgifter betalda
  • Arbetskamrater och social samvaro

Tryggheten med en anställning kan upplevas så viktig att det inte blir något eget. Du är inte villig att ta risken att misslyckas och då är det bättre att söka efter ett nytt jobb. Dessutom är det ju inte så att du måste bli uttråkad av att vara anställd.

Om du benar ut vad det är som fattas i ditt arbetsliv just nu kan du komma fram till vilken typ av jobb du är ute efter. När du går på anställningsintervju kan du berätta mer om vad du skulle vilja få ut av din anställning.

Att vara en person som aktivt söker efter nya utmaningar och gärna vill ta större del av projekten på en arbetsplats kan vara en stor fördel. Det är något som kan leda till den typ av jobb som du aldrig tidigare tänkt att du skulle kunna få.

Rätt attityd kan vara mycket viktigare än rätt bakgrund. Drivet är något som företag söker efter så fundera några varv på var du skulle kunna finna verklig passion och hur denna skulle kunna få plats i rollen som anställd på ett nytt företag.

Nytt jobb med mer ansvar

När det känns som att du inte har tillräckligt att säga till om kan tanken om egen firma verka lockande. Med ditt eget bolag skulle du ju få testa dina uppslag. Fast risken finns också att du med egen firma skulle inse att tankarna du har just nu inte håller rent ekonomiskt. Då förstår du varför din nuvarande chef sade nej till ditt förslag.

När lusten att få mer att säga till om finns kan det vara av intresse att sikta på chefspositioner. För detta behöver du inte alltid byta jobb. Ta reda på om det finns plats för den här typen av utveckling på din nuvarande arbetsplats.

Ibland kan det räcka med en kurs eller två inom ledarskap för att bli redo för nästa steg i karriären. Särskild när du redan kan arbetsplatsen och folk vet vem du är. Det kan vara dags för ett nytt jobb fast på samma företag som du finns på nu.

Det egna företaget behöver du inte skjuta åt sidan för att du väljer att fortsätta som anställd. Låt tanken om den egna verksamheten växa och dra eventuellt igång ditt företag i väldigt liten skala på fritiden för att sondera terrängen innan du bestämmer dig för att bli din egen på full tid.

Läs fler artiklar om att starta eget eller söka nytt jobb! 

Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Därför ska du INTE starta företag