Soffsurfa runt jorden
6 Apr 2010 kl: 00:00

Soffsurfa runt jorden

För några år sedan startades en sajt som skulle hjälpa människor att resa lite billigare runt jorden. Idén är enkel: du upplåter din soffa till nyfikna resenärer och får samtidigt tillgång till ungefär en miljon soffor i andra delar av världen. Gustav Wallerius, 22 år, från Nacka utanför Stockholm har soffsurfat sedan i höstas. Just nu befinner han sig i Agra i Indien.
– Jag ska vara ute i ett halvår och efter Indien fortsätter jag till Förenade Arabemiraten, Turkiet, Italien, Spanien, Frankrike, Belgien och så vidare.

Vad var det som fick dig att testa att soffsurfa?
– Den främsta anledningen var att jag ville spara pengar. Men nu kommer det i andra hand. Jag vill träffa nya människor och uppleva platserna på deras sätt.

Finns det några nackdelar?
– Det sämsta är nog att man aldrig kan vara helt säker på att man kommer att hitta någonstans att sova. Det kan också bli tröttsamt att hela tiden vara beroende av någon annan.

Måste man umgås med dem man bor hos?
– Soffsurfning är ett möte mellan två människor och det är värdarna som bestämmer reglerna. När jag har varit värd har jag bestämt att det högst får komma två personer som stannar i två nätter och att de måste lämna lägenheten när jag gör det.

Har det hänt att du har vänt i dörren?
– Nej, men det var nära första gången som någon skulle bo hos mig. Men det berodde bara på att jag var nervös.

Är alla unga?
– Det är ganska spritt. Här i Indien har jag inte hittat någon under 30, men det beror nog på att det är ovanligt att ha en egen lägenhet här när man är yngre.

Vilket är ditt bästa soffsurfarminne?
– Det är när jag bodde hos en japan i Tokyo. Jag läste inte så mycket om honom innan, utan kollade bara att han verkade soft och hade bra referenser. Han kom till vår mötesplats i en buss tillsammans med 15 andra människor – allihop var soffsurfare. I fem dagar körde han sedan runt oss till olika sevärdheter i Japan. Han levde för att ordna utflykter.

Har du ofta okänt folk hemma på din soffa?
– I höstas hade jag ungefär två personer i veckan hos mig. Det har gett mig en ny syn på Stockholm – det är en stad som verkligen är värd att besöka!

GUSTAVS BÄSTA TIPS TILL DIG SOM VILL TESTA:
• Leta efter någon som delar dina intressen.
• Mejla mycket med personen innan så att du känner att du litar på den.
• Var öppen för nya upplevelser, din resa kommer inte att bli som du har planerat!
• Se till att alltid ha en plan B om något skulle strula. Jag brukar se till att jag har numret till taxi och adressen till något hostel.