Smarta hygienprodukter som gör skillnad för människor och miljö
1 Feb 2016 kl: 00:00

Smarta hygienprodukter som gör skillnad för människor och miljö

Annie Thorburn arbetar som Global Technical Innovation Manager på det ledande globala hygien- och skogsindustriföretaget SCA. Under tre års tid har hon arbetat med att utveckla och lansera en ny designserie för det globala varumärket Tork, vars produktportfölj bland annat innehåller behållare, tvål, pappershanddukar och servetter till offentliga miljöer.

Berätta om ditt jobb

– Som kreatör på SCA är min ambition att skapa nya och förbättrade hygienprodukter som gör skillnad för både människor och miljö. Utgångspunkten för utvecklingen av Tork Image Design Line var att det saknades högkvalitativa pappers- och tvålbehållare i snygg design på marknaden. Min uppgift blev att ta fram ett formspråk och driva innovationsprojektet från idé till lansering. Precis som kunderna är jag väldigt nöjd med resultatet. De nya behållarna har en stilren design i borstat stål som kommer förgylla många offentliga badrum. Ambitionen är att de ska kännas tidlösa och kunna användas under många år. Hållbarhetsaspekten är viktig både när vi förbättrar befintliga och utvecklar nya produkter.

Några andra innovationer som ert team ligger bakom?

– Ett exempel är Tork EasyCube, en IT-baserad tjänst för offentliga toaletter som ger realtidsdata över användningen. Servicepersonalen kan snabbt se när och var rengöring krävs och vilka behållare som måste fyllas på, något som både sparar tid för personalen och ger toalettbesökarna en bättre upplevelse.

Var hittar ni idéer till nya innovationsprojekt?

– Dels finns en grupp inom SCA som arbetar med Consumer insights och som förser oss med marknadsundersökningar och studier, dels är vi ute på fältet i miljöer där våra produkter finns. För att förbättra och utveckla våra produkter och tjänster måste vi veta hur de används. Även ny teknologi ligger till grund för innovationer.

Varför är innovation viktigt för SCA?

– Det är en del av vår strategi och en förutsättning för att kunna fortsätta växa på en en global och starkt konkurrensutsatt marknad. Personligen tycker jag att det är väldigt roligt att jobba på ett innovationsdrivet, ansvarstagande och inkluderande företag. Det är inte bara vi i innovationsteamen som driver utvecklingen framåt utan alla medarbetare har möjlighet att bidra med idéer via vår interna innovationsplattform.