Slutletat – här hittar du lyckan
15 Aug 2014 kl: 00:00

Slutletat – här hittar du lyckan

Som så mycket annat här i livet kommer inte lycka av sig självt. (Åtminstone inte för de flesta.)

Lycka är något vi måste bestämma oss för. Något vi måste planera in i våra liv. Och innan du börjar sucka över ännu en sak som ska hinnas med – fundera över hur mycket tid du lägger på annat, som jobbet, frisören, tandläkaren, tvätt, onödiga diskussioner om meningslösa meningsskiljaktigheter …

Forskning visar att 40 procent av lyckan handlar om avsiktliga aktiviteter.

Du kan alltså förändra din lyckokänsla med hela 40 procent – bara genom att bestämma dig för vad du gör varje dag.

Enligt Jannifer Aaker, professor på Stanford-universitetet i USA, handlar det om något så självklart som att göra det som gör dig lycklig – oftare.

Här kommer sex andra tips på hur du blir en lyckligare människa:

1. Svettas

Sex och motion gör oss lyckliga. Så se till att svettas på alla tänkbara sätt. Motion gör dig inte bara fysiskt mer välmående, du blir också mentalt starkare och risken att du känner dig deprimerad, arg och stressad minskar. Hatar du att rör på dig? Då har du garanterat inte hittat rätt motionsform. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan röra på dig. 

2. Gör något osjälviskt

Den som hjälper sina medmänniskor känner mer mening med livet och lever dessutom längre än andra. Du behöver inte lägga mer än fem minuter varje dag på att göra något osjälviskt för att du själv ska känna dig lyckligare.

3. Sätt mål

Både kort- och långsiktiga mål gör dig lyckligare. Forskning visar att de som jobbar hårt för att uppnå ett mål inte bara upplever fler positiva känslor, de är också bättre på att undvika rädsla och depression.

4. Boka in dina vänner

Du ser till att prioritera in alla världsliga saker mellan himmel och jord, men hur ofta bokar du in tid med dina vänner? Det finns studier som visar att så mycket som 70 procent av din lycka beror på dina relationer med andra människor.

5. Ge bort pengar

Du behöver inte ha fetaste plånboken i stan för att kunna dela med dig. Turas om att betala för middagen med vännerna. Enligt forskaren Michael Nortonblir du lyckligare om ni turas om att betala för krognotan än om ni splittar den rättvist. Se hans TED-talk om just detta här.

6. Det som inte dödar …

Allt är inte alltid fluff och rosa moln. När livet brakar ihop och det mesta känns nattsvart, Se till att ändå hitta någon slags mening i tillvaron. Forskning visar att ett lyckligt och ett meningsfullt liv inte behöver innebära samma sak. Om du ser till att ta lärdom av dina svåra stunder har du större chans att också bli lycklig.

Källa: Barking up the wrong tree