”Sluta snacka skit om dig själv”
18 Mar 2014 kl: 00:00

”Sluta snacka skit om dig själv”

Stefan Ekberg är förläggare och författare med fokus på karriär och personlig utveckling. I sin senaste bok Stå på dig annars gör någon annan det ger han handfasta verktyg till dig som är för snäll.

Varför behövs den här boken?

– Därför att du behöver en stark ryggrad i alla situationer i livet. Om du redan i unga år är för snäll kommer du att ha en helt krokig rygg när du är 30–35 år och sedan fortsätter det. Risken är då stor att du så småningom blir nedstämd, ledsen och osäker. Du tappar självförtroendet och tron på dig själv.

Vad fick dig att skriva den här boken?

– Som förläggare skriver jag nyhetsbrev till våra läsare med jämna mellanrum och för en tid sedan skrev jag ett brev med rubriken ”Sluta snacka skit om dig själv”. Aldrig någonsin, varken förr eller senare, har så många öppnat våra brev och hört av sig med berättelser. Det var så många som kände igen sig. Det fick mig att inse vilket stort problem det här är och att det var dags att göra någonting åt det.

Råd för att stå upp för sig sjäv?

– Många människor i dag lever ganska principlöst, men det är svårt att ta beslut i olika situationer om du inte har någonting att förhålla dig till. Så fundera på vilka värderigar du vill ska vara vägledande i ditt liv. Vad vill du åstadkomma, vad
vill du stå för och hur vill du vara som människa? Vad är viktigt i ditt liv?  Bestäm dig för ett antal värdeord som kan vara vägledande i ditt liv och lev utifrån dem. Det kommer att underlätta och göra att du sover gott om nätterna.

Hur slutar jag bry mig om vad andra tycker?

– Egentligen är det ganska självcentrerat att gå runt och oroa sig för vad alla andra tänker om dig. Folk har fullt upp med att tänka på sig själva. I viss mån är det givetvis så att vi tycker och tänker saker om varandra, alla har fördomar. Men då spelar det egentligen ingen roll hur mycket du anstränger dig för att vara på ett visst sätt. Människor kommer att tycka saker om dig i alla fall. Låt dem tycka, så kan du fokusera på att leva ditt liv istället.

Hur gör du själv för att hålla huvudet högt?

–  Jag sätter alla mina viktiga val och ageranden i gungstolen och frågar kommer jag att ångra mitt beslut när jag är 90 år? Det är ett väldigt enkelt knep. Men det funkar.