28 Apr 2009 kl: 00:00

Slå knockout på intervjun – dofta rätt

Hur du luktar spelar större roll än vad du tror. En doft går direkt in i reptilhjärnan och får oss reagera utan att vi förstår varför – lär dig att välja rätt parfym för anställningsintervjun och jobbet.  

En studie vid universitet vid Mannheim med socialpsykologen Sabine Sczesny undersökte sammanhanget mellan kön, jobb och parfym.  

Under första experimentet fick försökspersonerna agera chefer och intervjua platssökande som hade likartade meriter, men vissa av dessa (dock inte uppdelat på kön) bar en blommig parfym och andra en mer manlig krutrökig. Vid det andra experimentet fick ”cheferna” läsa ansökningsbrev sprejade med de två olika parfymerna.  

”Cheferna” föredrog brevet med den maskulina doften och att anställa personer som använde denna doft. Dessutom ansåg de att män med den maskulina doften räknades som mer kompetenta på ledarskap, trots att ”chefern” sa att de inte lagt märke till någon särskild doft. Forskarna fastslog att parfym kan räknas till de omedvetna valkriterier, ”leadership cues”, som finns.  

Doften spelar alltså större roll än vad man kanske tror.  

Christina Gotzl jobbar inom kommunikation och marknadsföring, med doft som sitt medium. Hon har varit inom reklambranschen i 20 år, kommer från England och har tidigare jobbat med upplevelseindustrin och events. – Sinnesmarknadsföring har blivit oerhört populärt och doft är ett utav de starkaste sinnen vi har. Det ger en enorm konkurrenskraft att använda doft i kommunikation, säger hon.  

Hur stor roll spelar ens doft för hur man uppfattas av andra? Hjärnan tycker om en behaglig doft och uppfattar den som avger det på ett positivt sätt. Lukten går rakt in i reptilhjärnan vilket betyder att vi inte behöver analysera den på samma sätt som något vi ser, utan det sker en reaktion direkt. Från början är det ju ett flyktbeteende, att vi inte dricker mjölk som luktar illa eller att vi vill vara nära en människa som luktar gott.  

Kan man verkligen marknadsföra sig med dofter? Människor kommer att få en uppfattning om dig utifrån en blandning av saker. Luktar du gott, rent och fräscht, kommer du förmodligen att uppfattas som en ren och fräsch person. Men det handlar om att få fram och visa sin personlighet med doften man väljer, den ska spegla en själv.  

Vilken typ av parfym tycker du att man ska ha på sig på en anställningsintervju? Något fräscht och citrusaktigt – de lätta noterna då man pratar om parfym. Har du på dig en ”sexig” parfym, kryddig eller orientalisk, kommer du förmodligen ge ett intryck av att vara sexig – vilket kan bli helt fel på anställningsintervjun. Men jag hoppas ingen kommer att anställa dig enbart för att du luktar gott eller rätt. Om att du inte har överdoserat doften. Hjärnan tar upp mycket mer än vad näsan uppfattar, och har du för mycket parfym kommer det att upplevas obehagligt även om doften i sig luktar gott. Luktar du gott ger du en positiv bild, men doften är bara en del i hur du uppfattas och de andra sinnena spelar en stor roll också. Så klart är det din kompetens som räknas i slutändan.  

För kvinnor: Fräscha dofter som Escape, CK One, Truth Calvin Klein, Cool Water Women eller lite fruktiga som J’Adore Fragile eller Hugo Deep Red. parfymer_kvinna  

För män: Lite mer träaktiga dofter som Burberry Touch for Men, DKNY for Men, Ralph Lauren Romance Men eller fräscha dofter som Cool Water Man, L’Eau d’Issey Pour Homme, Higher och Dolce & Gabbana Pour Homme. parfymer_man  

Tror du att fel parfym kan göra att man väljs bort om jobbet står mellan en själv och en likvärdig kandidat? Det är ett sätt att skilja sig från konkurrenterna. Är ni likvärdiga på precis alla andra sätt så tror jag att den som luktar godast vinner. Den animaliska biten går in och säger vem man kan lita på, speciellt om den andre personen luktar illa eller konstigt.  

När du väljer en doft, tänk på att: – Välj en doft som du gillar på dig, en parfym kan dofta helt olika på en olika personer. – Ta tid på dig när du väljer, det tar ca 30 minuter innan en parfyms rätta karaktär kommer fram. – Prova inte mer än tre parfymer åt gången, näsan klarar inte av mer.