Skräddarsytt traineeår gav nationalekonom insikt och utblick
3 Dec 2014 kl: 00:00

Skräddarsytt traineeår gav nationalekonom insikt och utblick

För tre år sedan knep Américo Fernández en av de åtråvärda platserna på SEB:s internationella traineeprogram som ger en bred bas med delvis skräddarsydda karriärutmaningar.

Hur såg ditt traineeår ut?
– Som bas hade jag en fast tjänst som välfärdsanalytiker men jag gjorde även studiebesök och projektarbeten inom de delar av organisationen som jag ville lära mig mer om. Jag hade också en utlandspraktik på vårt kontor i London samt besökte IMF och Världsbanken i Washington D.C. Trainee­gruppen, som bestod av ett tjugotal deltagare från Norden och Tyskland, hade regelbundna utbildningsveckor med fokus på bland annat SEB:s verksamhet, kommunikation och ledarskap. Jag lärde mig otroligt mycket under mitt traineeår och har fått ett stort nätverk inom banken, inte minst var det spännande att träffa alla divisionschefer.

Vad gör du i dag?
– Jag har fortfarande samma roll fast med ett bredare analysområde. Vår enhet gör privatekonomiska ana­lyser med fokus på bland annat hushållens skuldsättning, bostadspriser och pensioner. Rollen har även en kommunikativ sida, vi producerar inte bara rapporter utan håller även utbildningar för bankens medarbetare, svarar på frågor från journalister och medverkar vid kundmöten.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att jag både får utlopp för min analytiska och min kommunikativa förmåga. Jag gillar variationen. Samtidigt som vi har en del stående rapporter som vi tar fram, till exempel kring hushållens sparande, tar vi också intryck av vad som händer i omvärlden, vi gjorde nyligen en analys av de privatekonomiska effekterna av riksdagsvalet.

Var det något som förvånade dig när du började på SEB?
– Som student hade jag bilden av bankvärlden som lite stel och hierarkisk. Men den fördomen krossades snabbt när jag började på SEB. Traineeprogrammet är en så pass etablerad del av företaget att bemötandet som nyanställd trainee både var generöst och fyllt av engagemang. Såväl chefer som kollegor delar gärna med sig av sina kunskaper och kontakter. Jag har kollegor som har jobbat på banken i över tjugo år, det ser jag som ett kvitto på att SEB kan erbjuda nya utmaningar oavsett var i karriären du befinner dig.