Skräddarsytt äventyr på SEB för ödmjuka och drivna talanger
31 Okt 2016 kl: 00:00

Skräddarsytt äventyr på SEB för ödmjuka och drivna talanger

När Gustav Sjöholm klev ombord på SEB:s internationella traineeprogram hade han inte bara en ekonomexamen i bagaget utan också erfarenhet av att vara au pair i London, utbytesstudent i Shanghai, revisorsassistent i Stockholm och rådgivare åt svenska exportföretag i Oslo och Sydney. Nu har han precis avslutat sitt traineeår.

Hur ser traineeprogrammet ut?

– Som trainee på SEB planerar du ditt traineeår tillsammans med din handledare så att du får en bra mix av utbildning och praktik. Du rekryteras till en fast tjänst och deltar i gemensamma utbildningsveckor tillsammans med de andra traineerna. Utöver det är det upp till dig att planera in studiebesök och praktik inom de delar av banken som intresserar dig. Jag har min hemmaavdelning inom Group Finance och har bland annat besökt andra ekonomifunktioner inom SEB för att få en bredare förståelse.

Berätta om någon höjdpunkt under programmet!

– En av höjdpunkterna var praktiken på avdelningen för finansiell styrning och även SEB Way, vår internkonsultorganisation. En av fördelarna med att inleda karriären som trainee är det stora nätverket du får, till exempel träffade jag privatrådgivare, kundansvariga och delar av den verkställande ledningen. Vi besökte även SEB:s kontor i Frankfurt, Oslo, Vilnius och Helsingfors. Ett av mina personliga mål under det här året har varit att äta lunch med hundra kollegor för att lära mig mer om deras arbetsområden. Och många möten har det blivit, när vi i traineegruppen summerade hur många vi skakat hand med under året landade vi på cirka tusen personer vardera.

Vad förenar er traineer utöver att ni är duktiga på att nätverka?

– Vi har olika bakgrund och kommer från olika länder men alla är ödmjuka, drivna och har ett öppet sinne. Under traineeåret har vi hela tiden exponerats för nya situationer och människor, drillats i teamövningar och utvecklat en stark sammanhållning.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har precis klivit ur traineerollen och kommer att fortsätta min tjänst inom Group Finance. Just nu håller vi bland annat på att ta fram en ny intern portal för finansiell information. Jag har också blivit ansvarig för bankens löpsektion med cirka 500 medlemmar, en fantastisk möjlighet att nätverka i löparspåret.