Skärp dig och börja spara!
8 Jun 2018 kl: 00:00

Skärp dig och börja spara!

Under hela min 13-åriga karriär inom finansbranschen har jag försökt få fler att spara, att spara mer och smartare. Om och om igen möter jag intelligenta personer med hög utbildning och bra inkomst som öppet berättar att de inte orkar lära sig om ”det här med sparande”. Det har på något sätt blivit mer okej att inte bry sig om sina pengar än att äta kött eller strunta i träningen.

Vi kastar gemensamt hundratusentals kronor i sjön när vi konsumerar i stället för att spara, eller sparar på bankkonton utan ränta. Vi tackar alltså helt sonika nej till avkastning på våra surt förvärvade pengar. Galet, om du frågar mig. Men vem vet, kanske tar till och med mitt tålamod slut snart och jag kommer att möta alla lama motargument kring varför man inte kommit igång med det enkla budskapet: Skärp dig och börja spara!

”Om du sparar smart kan du påverka din framtid. Rejält.”

Men okej, jag förstår att det här med ekonomi kan kännas knivigt. Vi föds alla med olika förutsättningar. Vi utbildar oss, eller inte. Vi får en låg eller hög lön och vi gnetar på fram till pensionen. Problemet är dock att många ofta tittar på alla sina yttre förutsättningar och skyller på dem när vi tycker att vi har för lite pengar att röra oss med.

Jag tycker att det är bättre att lägga tid på sådant vi kan påverka. Tänk i stället att du har alla förutsättningar att påverka din framtida ekonomi. Strunta i ärvda pengar eller om din kompis tjänar mer än dig, och fokusera i stället på vad du kan göra med de pengar du har. Om du sparar smart kan du påverka din framtid. Rejält. Varför i hela friden tar inte fler chansen?

Det här med sparande kan kännas tråkigt och begränsa livsbejakandet. Om man lägger undan pengar i dag så minskar man ju sin möjlighet att göra roliga saker här och nu. Men i dessa hållbarhetstider då vi börjat utmana vår slentriankonsumtion så är det ju extra intressant att i stället investera slantarna som landar i lönekuvertet.

För att det ska kännas kul att spara är tricket att spara dina pengar på ett sätt som får dem att växa, som ger ränta på ränta. Det vill säga att du sparar dina pengar så att du får en avkastning, att sparandet växer i värde så kan det fortsätta växa mer och mer för varje år som går. Precis som när man rullar en snöboll framför sig så fastnar det mer och mer snö. Så ska dina sparpengar växa på sig.

För att ge er ett exempel:

Spara 500 kronor i månaden i 25 år i aktier. Och vi säger att börsen går upp med cirka sju procent årligen i snitt. Då har du 318 000 kronor, efter skatter och avgifter. Det intressanta är att du i det här exemplet inte sparat mer än 150 000 kronor själv.

Skulle du tacka nej till mer än 200 000 kronor om du fick dem utan motprestation? Trodde väl inte det. Så skärp dig nu – sätt igång och börja spara. Det är inte svårt och snart kommer jag att inleda en kampanj som gör det mer skambelagt att inte ha koll på sparandet än att inte sopsortera, träna, äta nyttigt eller gratulera bekanta på Facebook. Passa på innan dess!