Skapade framgångsrik solfångare
26 Mar 2009 kl: 00:00

Skapade framgångsrik solfångare

En av de tolv klimatentreprenörer som Global Focus utsett till Sveriges mest intressanta, började sin verksamhet med tårtätning i Härnösand för sex år sedan.
Miljökarriäristen Joakim Byström och hans vänner satt på ett födelsedagskalas och diskuterade klimatfrågan. Som så många andra kom de snabbt fram till att ”någon måste göra något”, men till skillnad från de flesta av oss tog de faktiskt tag i saken. Solenergi, sa de, och räknade och skissade på sina servetter. Efter en stund hade de en idé till en ny sorts solfångare.
– I början var vi förstås helt övertygade om att någon annan redan hade fått vår idé. ”Såhär enkelt kan det inte vara”, sa vi. Men så började vi kolla priser, patent och beställde testsolceller från Australien och insåg att vi faktiskt var först, säger Joakim.
Under flera år arbetade vännerna med sitt lilla ”hobbyprojekt”. De första solfångarna fattade eld. Några av vännerna flyttade. Joakim stannade kvar. Han hade bestämt sig för att satsa helhjärtat på miljöarbetet. Så småningom lyckades de utveckla en fungerande prototyp. I dagsläget har Joakim Byström investerat uppemot två miljoner av familjens pengar i projektet.

Uppfinningen, som i dag går under namnet Solar 8 och tillverkas av Joakims eget företag Arontis, är tillverkad av spegelplåt som fokuserar solljus på vattenkylda solceller. Det gör att solljuset utnyttjas till både el och värme. Med Solar 8 på taket blir hotell och andra stora fastigheter självförsörjande både vad gäller varmvatten och elektricitet.
– Sverige ligger rätt långt efter vad gäller lagar kring klimatet och miljön, säger Joakim Byström. Vi är mycket medvetna om problemen men lagstiftningen är slö. Men i Spanien, dit vi redan sålt Solar 8, är det lag på att nya hotell ska ha solvärme.
Han ser en markant förändring i riskkapitalets inställning till de så kallade cleantech-företagen, och den har skett under det senaste året.
– För några år sedan var vi paria, säger Joakim Byström. Jag kan tycka att folk borde ha fattat tidigare att en energiomställning är nödvändig. Men först nu har riskkapitalisterna insett hur mycket pengar det handlar om, och eftersom de styrs av en väldig flockmentalitet så har cleantech blivit populärt.

I högstadiet ordnade en fysiklärare på Joakim Byströms skola uppfinnarverkstad i fysiksalen en kväll i veckan. Redan i åttan vann Joakim en uppfinnartävling och fick pris av kungen. Det gav mersmak. Joakim Byström och hans kompisar gick med i föreningen Unga Forskare och byggde konstgjord hud till robotar, grillade korv med laser och ordnade fordonsbyggartävlingar. Efter tre år på teknisk fysik i Uppsala hoppade han av utbildningen för att arbeta heltid med sin pappas företag som säljer portabla sågverk. Och för att konstruera Solar 8, förstås.
– Jag har nog haft nytta av min överentusiastiska inställning också, säger han. Det är en jädra utmaning att förändra världen. Det krävs hårt arbete och det har inte varit ekonomiskt riskfritt.
För ett år sedan gick ett riskkapitalbolag in med fyra miljoner i Arontis, och Energimyndigheten har lånat Joakim ytterligare fyra miljoner. Drömmen om att massproducera solfångaren har blivit sann.