Skanska är mer än ett byggföretag
22 Maj 2017 kl: 00:00

Skanska är mer än ett byggföretag

Skanska är mer än en multinationell byggkoncern, de är en engagerad samhällsutvecklare som ständigt hyllas för sitt arbete. I oktober vann företagets projekt Knutpunkt Gamlestaden pris som Årets hållbara infrastrukturprojekt på den internationella konferensen Building Sustainability, Sweden Green Building Conference i Stockholm. Teresa Collins Bäckman har arbetat på företaget i nästan tio år. Hon har nyligen fått en utmärkelse för bästa medarbetaren på Skanska 2016.

– Det var väldigt smickrande. Jag hade precis avslutat ett lyckat projekt med många utmaningar. Skanska har en företagskultur som uppmärksammar olika personer varje år kopplade till våra värderingar och som gör bra ifrån sig. Det känns roligt när det man gör syns, speciellt när man har arbetat hårt med ett projekt.

En av anledningarna till att Teresa har valt att stanna kvar i företaget är att Skanska har visat i handling det de lovade under hennes anställningsintervju 2007. Det finns utvecklingsmöjligheter och mobilitet, inte bara inom olika roller på företaget, utan även i projekt.

– Skanska har verkligen visat att det finns engagemang och drivkraft i företaget. Det finns nästan inga begränsningar. Jag som person gillar förändring, och det får jag i mitt jobb.

Brett nätverk

Teresa tycker om den stora variationen av medarbetare som finns på företaget. Hon berättar att det skapar en spännande miljö och en möjlighet till att bygga upp ett stort nätverk.

– Det är så skönt att man bara kan lyfta på luren när man behöver hjälp. Det spelar ingen roll om man ringer Malmö, Göteborg eller Skanska UK. Vi uppmuntras till att ha en bra kontakt med varandra även om vi inte sitter på samma kontor. Om det är någon som saknar kunskap i ett ämne så kompletterar vi med utbildning, fadderprogram och rätt stöttning.

Medarbetarna i fokus

Skanska tror på bra ledarskap och att alla ska känna sig delaktiga i företaget. De lägger mycket fokus på att sätta ihop vinnande team och att personalen ska må bra.

– Jag gillar att medarbetarna är i fokus. Det är inget som är nedskrivet på papper, utan vi visar det genom handling. Vi har mycket fokus på att sätta rätt person, på rätt plats. För mig personligen, tycker jag att det är roligt att se när andra utvecklas. Jag tycker också om att lyfta fram medarbetare.

Teresa berättar att Skanska lägger mycket fokus på social hållbarhet, bland annat genom programmet Volontär på arbetstid. Varje år får alla medarbetare en dag med full lön om de deltar i aktiviteter kring ämnet.

– Det kan vara allt från att prata i skolor om sin roll på Skanska, till att arbeta med ensamkommande flyktingbarn. Vi är mer än ett byggföretag och vi vill att det ska finnas ett större värde i allt vi gör.