”Skaffa en partner som vill dela lika”
15 Apr 2013 kl: 00:00

”Skaffa en partner som vill dela lika”

Grattis till nya jobbet! Hur kommer din vardag att förändras?

– Jag sjunger i kör och kommer att ta ett uppehåll nu. Spontant umgänge med kompisar blir det inte lika mycket tid för heller. Men detta uppdrag är det finaste jag kan tänka mig så det är det värt.

 

Vilka är de viktigaste frågorna du kommer att driva?

– Under en livstid tjänar en genomsnittlig man 3,6 miljoner kronor mer än en kvinna. Det är så mycket pengar att denna fråga måste stå överst på agendan. När jag arbetade för Bengt Westerberg var jag med och införde den första pappamånaden. Att föräldrar delar lika på föräldraledigheten är en annan viktig fråga för att kvinnor och män ska kunna utvecklas i karriären.

 

Till skillnad från Nyamko Sabuni kallar

du dig för feminist. Varför är det viktigt?

– Jag har valt att kalla mig feminist, det är mitt sätt att uttrycka att tjejer och killar ska ha samma ansvar och sammamöjligheter, att det inte är så i dag och att jag vill göra något åt det. I tonåren satte jag och mina vänner upp ett dramatiskt kollage om kvinnorollen. Nyamko har ett fantastiskt jämställdhetsengagemang och har betytt mycket, inte minst när det gäller frågorna om hedersrelaterat våld och våld i nära relationer.

 

Är du för eller emot kvoteringar?

– Jag är emot renodlad kvotering när det gäller bolagens styrelser. I det statliga har vi gått före och gjort det vi tycker är rimligt, men näringslivet måste också ta sitt ansvar. Tillsammans med dem skulle jag vilja diskutera någon typ av regelverk som stämmer bättre med hur vi jobbar i Sverige.

 

Vilket är ditt största misstag i karriären och vad är du mest stolt över?

– Att jag inte slutförde mina studier på juristlinjen när jag bara hade några terminer kvar var ett misstag. Att ha jobbat både i politiken och i näringslivet är jag stolt över.

 

Vad har du för tips till unga i karriären?

– Skaffa en partner som vill dela lika på ansvar för barn och hem. Sök dig till utmaningar du inte tror att du ska klara av och våga tacka ja när du får chansen!