1 Mar 2008 kl: 00:00

Skådisteknikerna räddar karriären

Andas

När människor blir nervösa brukar de ofta börja andas ytligt. Det leder till att de tar in mindre syre och att hjärnan fungerar sämre. Ta istället ett djupt andetag, andas in genom näsan för att fylla dina lungor med luft och andas ut genom munnen, det kommer att lugna dina nerver och göra dig mer fokuserad.

Kontrollera din röst

För att få mer pondus i rösten, se till att tala från magen och använda diafragman. Om du talar nasalt kan du pröva att lägga ena handen på magen och den andra på bröstet, medan du upprepar ”låg, låg, låg”. Gör detta till dess att du känner vibrationer från bröstbenet när du talar. 

Se aldrig desperat ut

Om du verkar behövande, nervös eller desperat, så kommer människor att känna sig obekväma i din närhet. Se till att istället tro på dig själv. Även om du är desperat att få jobbet eller göra en affär, så uppträd som om du inte har behov av något.

Utstråla entusiasm

När du kommer in i ett rum ska du se ut att utstråla entusiasm och energi. Nobelprisvinnaren och pjäsförfattaren David Mamet sa en gång ”Du ska gå upp på scenen som om du ska på en het dejt, inte som om du ska lämna blod”. Tänk på samma sätt när du ska in i en viktig förhandling.

Ha ögonkontakt

När du talar till en grupp: Scanna inte publiken när du pratar, det får dig bara att verka förvirrad. Skapa istället ögonkontakt med en person i taget i olika delar av rummet och byt fokus när du avslutat ett ämne.

När du talar till en person: Behåll ögonkontakten med den du pratar till genom att titta från ett öga till ett annat, som om du planterar ett meddelande i varje öga. Det kommer att få dina ögon att blixtra, beröra lyssnaren och få dig att verka ärlig.