Ska du verkligen bli vän med chefen på Facebook?
9 Jan 2018 kl: 00:00

Ska du verkligen bli vän med chefen på Facebook?

Att ”det är ensamt att vara chef” var något jag matades med under mina år som chef, givetvis från äldre och mer ”erfarna” chefer. Jag tyckte det var skitsnack redan då och tycker att det är ännu mer skitsnack nu.

Om en chef vill ha distans till sina medarbetare blir hen ensam och utan det viktigaste verktyget av dem alla: goda relationer. Det behövs nämligen för att leda, uppmuntra och utveckla sin verksamhet och sina medarbetare.

Det känns dammigt, unket och osunt att skapa kulturer och kontexter där man måste vara på ett visst sätt för att passa in. Vi måste bli bättre på att vilja förstå och acceptera olikheter, skapa arbetsplatser där alla får plats och där vi välkomnar och omfamnar olikheter istället för att ta avstånd från dem.

”Vi måste få ett slut på det där tramset om att ”spela ett spel” på arbetsplatsen.”

Jag tycker att vi måste få ett slut på det där tramset om att ”spela ett spel” på arbetsplatsen, att inte få vara sig själv – så även i sociala medier. Vi måste kunna komma till arbetet och bli uppskattade för både vår prestation och vår person. Och då ska det heller inte spela någon roll vilka bilder du blev taggad i under helgen.

En god relation mellan chefen och varje medarbetare skapar bra förutsättningar för ett ledarskap som är anpassat efter individuella behov och personligheter på jobbet. Så på frågan om att vara eller icke vara vän på Facebook (eller något annat av våra digitala forum) finns det bara ett svar:

Om du vill. Men om det hjälper dig och din chef att bygga en hållbar relation som kan förbättra arbetssituationen är det tveklöst ett ja.