Hoppa till:
Sammy Ben Abla, Abdullah Jafri och Jafar Jafarzade
Sandra Isaksson
Scarlett Roa Brynildsen
Sebastian Stjern
Tommy Mäkelä
Sammy Ben Abla, 19, Abdullah Jafri, 19 och Jafar Jafarzade, 18. Grundare av Adinbox, där annonsörer kan nå mottagare genom målgruppsanpassad reklam genom digitala medier
Vilka personer inspirerar dig och varför?
− Våra pappor Slim Ben Abla, Murtza Jafri och Elcin Jafarov har varit våra största inspirationskällor och även de som stöttat oss under vår uppstartsfas. Det är kul med blandad kompetens.
Vad har varit er största utmaning det senaste året?
− Den största utmaningen har varit att bli accepterade som företagare av samhället dels på grund av vår bakgrund men också för att vi är unga.
Vad har ni för planer för 2011?
− Vi har siktet inställt på att bli det primära valet för ungdomar som vill spara några hundra kronor extra i månaden, så nu gäller det att bygga volym och efter det har vi en massa spännande projekt som vilar.
Vad är det uppstickigaste ni gjort det senaste året?
− Vi var yngst någonsin att få en investering i Draknästet, det har varit en enorm erfarenhet men nu blickar vi framåt. Man kan inte nöja sig.
Sandra Isaksson, 34, grafisk formgivare och illustratör som grundat designmärket Isak
Vilka personer inspirerar dig och varför?
− Åh, det är jättesvårt! Det är mer karaktärsdrag som inspirerar än renodlade individer. Karisma och styrka är inspirerande, när någon är stark! Inte gnällig och feg. Jag gillar modiga människor! Självförtroende är inspirerande.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
− Tveklöst att kombinera familj, tre pojkar, med business. Att få balansen helt rätt, naturligtvis nästan omöjligt, mellan arbete och familj och skyldigheter. Och sedan att acceptera att saker är som de är i England. Många saker är bra, men många är inte som hemma.
Vad har du för planer för 2011?
− Många planer! Vi har planer för Isak, och det är många andra planer jag inte kan prata om än. Vi planerar många nya spännande isakprodukter dock. Fler tapeter, mer keramik bland annat.
Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
− Det mest uppstickigaste jag gjort det senaste året var att backpacka med man, en sexåring och ettåring med en 31 veckor gammal bebis i magen i Belize och Guatemala. Vi snorklade allihop med hajar i Belize. Jätteroligt! Och uppstickigt!
Scarlett Roa Brynildsen, 29, kontakt för invandrarföretagare på Almi Värmland. Bygger nu nätverk för latinoföretagare runt om i Sverige
Vilka personer inspirerar dig och varför?
− Jag inspireras mycket av min storebror som är marinarkeolog och precis som jag haft en tuff uppväxt. Vi är ”doers” och lever enligt devisen att det är bättre att försöka än att aldrig veta vad som kunde ha blivit. Jag omger mig även med bra inspirerande människor som sporrar mig i allt jag gör. Men framförallt så inspireras och motiveras jag av min 9-årige son. Han är andra generationsinvandrare enligt statistiken, och jag vill att han skall ha samma möjligheter att lyckas i Sverige oberoende av etnisk ursprung.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
− I den privata sfären har det varit att kunna välja och välja bort mellan alla engagemang som jag brinner för. Rotarys samhällsprojekt, dansen, politiken, företagandet mm. Inom jobbet har det varit att kämpa mot strukturerna. Jag arbetade tidigare som juridisk rådgivare med diskrimineringsärenden och brukade se saker ur ett externt perspektiv. Nu när jag befinner mig i maktstrukturerna är det en större utmaning att stå emot trycket. Organisationskulturen påverkar vårt beteende och jag kämpar dagligen med mina egna fördomar, så att jag inte hamnar i de stuprör som samhället vill forma oss in i. Tror därför det är viktigt med en större arbetsrotation på arbetsmarknaden och att fler som inte passar in i normen får möjligheten att komma in.
Vad har du för planer för 2011?
− I januari 2011 flyttar jag till Stockholm för att vara närmare familjen och kunna utvecklas karriärsmässigt. Vet fortfarande inte vad jag kommer att jobba med, men har planer på nya projekt som att tex Starta ett Drivhus på Södertörns högskola, starta ett konsultbolag inom handel med Latinamerika, eller jobba med utbildningar och föreläsningar. Är öppen för förslag.
Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
− Det är nog att ha startat Latinamerikanska Företagarförbundet tillsammans med dess ordförande Eduardo Moretti med 0 kr i budget. Jag mailade Urban Bäckström på Svenskt Näringsliv och inom två veckor hade vi ett första möte med marknadschefen på deras kontor. Vi fick deras stöd och hade invigningen i deras lokaler den 2 februari där bla. Handelsminister Ewa Björling invigningstalade. Närvarade gjorde också 120 företagare, diplomater, ambassadörer, Göran Lundwall som är koncernchef för ALMI med flera. Nu har vi etablerade nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även om jag för tillfället jobbar med detta på min fritid, så finns det en stolthet över att kunna hjälpa hundratals småföretagare i utvecklingen av deras företag. Folk tror inte att det går att bara maila högt uppsatta personer och be om hjälp, men har man bra ideer och en vilja av järn så brukar det gå bra. Det värsta som kan hända är att man får ett nej.
Sebastian Stjern, 30, en av grundarna av The fair tailor som via nätet säljer skräddarsydda skjortor tillverkade i Nepal under bra förhållanden. Bloggar även om entreprenörskap för Veckans affärer
Vilka personer inspirerar dig och varför?
− Jag inspireras av personer som gör något fast de inte behöver. Percy Barnevik kunde dragit sig tillbaka med sina miljoner, men han jobbar istället med det fantastiska projektet Hand in hand.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
− Att växa från ett ”gulligt nystartsföretag” till att ha en fungerande affärsmodell.
Vad har du för planer för 2011?
− Att gå från att ha en fungerande affärsmodell till att rädda världen och tjäna pengar.
Vad är det ”uppstickigaste” du har gjort senaste året?
− Det väger jämt mellan att jag har föreläst för unga ledare från mellanöstern på biblioteket i Alexandria och att jag har lanserat boxershorts för präster.
Tommy Mäkelä, 27, verksamhetschef för Olivia utbildning som stolt står för sin diagnos Aspergers syndrom
Vilken person inspirerar dig och varför?
− Den person som jag inspireras mest av i mitt dagliga jobb och i min utveckling är Marie Söderman. Hennes sätt att tänka och hennes ödmjukhet är helt fantasisk, och hon ser verkligen tillgången med mitt funktionshinder istället för att se problemet som de flesta gör. På så vis kan jag verkligen få möjlighet att bestiga det berg som så många trott varit omöjligt.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
− Min absoluta största utmaning för detta unika år var inbjudan som gäst till Stora chefsdagen 2010 på Grand i Stockholm. Det var det absoluta största inom min jobbkarriär. Jag fick möjlighet att växa i kostymen och samtidigt inspirera många olika chefer från hela landet om just tillgången med att ha Aspergers syndrom. Om man istället för att fokusera på problematiken fokuserar på individen kan man få vilket företag som helst att växa.
Vad har du för planer för 2011?
− Mina största planer för 2011 är att jag ska bli pappa igen. Om man ser till karriären så kommer jag att sträva efter att lyckas ännu bättre med varje sak. Jag hoppas att det kan leda till något i hästväg stort i min karriär, och för min utveckling.
Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
− Att ha fått en insyn i hur värdefull man är, och att jag nu äntligen får göra det jag tycker är roligt. På så vis tror jag att man kan lyckas mer i det jobb man gör. Det visar sig mycket i mediaintresset som har ökat med 50 procent jämfört med förra året. Det har tillsammans med Stora chefdagen varit årets för mig största uppstickigaste händelse. Jättekul!