26 Maj 2014 kl: 00:00

Siv och Susanne jobbar för hållbar tillväxt i Malmfälten

Siv Aidanpää Edlert och Susanne Rostmark är två av ett växande antal kvinnor som jobbar med att utveckla världens största järnmalmsfyndighet på LKAB.

 

Siv, vad innebär det att vara vd för LKAB Fastigheter?

– I över 100 år har LKAB Fastigheter haft samma uppdrag – att se till att våra anställda har bostäder. En stor skillnad mot vanlig förvaltning är dock att vi just nu håller på att flytta Kiruna och Malmberget, och därmed också våra fastigheter.


Att flytta en stad låter minst sagt som en utmaning?

– Ja, just nu flyttar vi över 300 lägenheter. Vissa hus flyttar vi, andra river vi för att bygga upp nya på andra platser. Men den stora utmaningen är inte det rent tekniska utan de mjuka frågorna. Vi flyttar ju faktiskt på människor och deras hem.


Hur satsar LKAB på att få in fler kvinnor på företaget?

– Ledningen har varit mycket tydlig med att man vill öka antalet kvinnor i bolaget, och det har skett en stor förändring bara under min tid. Gruvindustrin har traditionellt sett varit en mansdominerad bransch, men nu ser vi fler kvinnor såväl bland cheferna som bland övriga uppemot 250 befattningar, säger Siv.


Susanne, vad innebär din roll?

– Jag jobbar strategiskt och långsiktigt med forskning som ska leda LKAB in i framtiden när det gäller miljö- och mineralteknik. Ett område som är viktigt för att LKAB ska ­fortsätta att skapa arbetstillfällen här i ­Kiruna också många år framöver.


Hur fick du den rollen?

– Jag har jobbat på LKAB tidigare och valde sedan att satsa på eget företagande och forskning inom frysmuddring. Bland annat var det tekniken mitt företag jobbade med som ­användes för att bärga vrakdelar från DC-3:an. Det gav mig trovärdighet och viktiga erfarenheter kring innovationsarbete och jag visste att dörren stod öppen för mig att återvända till LKAB – företaget är bra på att ge utrymme för människor att vidare­utvecklas.

 

Hur är utvecklingsmöjligheterna på LKAB?

– De är stora! LKAB är ett företag där alla möjligheter finns för att fortsätta sin karriärresa inom företaget. Har du önskemål, ambitioner och driv finns stora möjligheter till karriärutveckling, säger Siv.

– Jag håller med! För mig handlar utveckling inte bara om att byta jobb, det finns mycket utvecklings­potential för mig inom min tjänst vilket jag uppskattar med LKAB, säger Susanne.