”Siemens uppmuntrar idéer och eget driv”
21 Jun 2017 kl: 00:00

”Siemens uppmuntrar idéer och eget driv”

Siemens är ett av världens största teknikföretag och sätter tonen genom ett långtgående hållbarhetsarbete och en inkluderande vision för medarbetarna. Kim Ekberg, affärsutvecklare på Siemens, berättar om en företagskultur där alla stöttas att nå sina drömmar.

Beskriv vad du jobbar med!

– Jag arbetar med lösningar för fastighetsautomation på Siemens och min roll är uppdelad så att jag arbetar med affärsutveckling både i Sverige och Schweiz. I Sverige driver jag projekt för att utveckla organisationen och i Schweiz arbetar jag med att utveckla våra tjänster. Min internationella roll fick jag efter min utlandspraktik under traineeåret. Att arbeta för samma företag i två olika länder innebär spänning och variation på många sätt.

Vad är roligast med att jobba på Siemens?

– Alla de möjligheterna som kommer av att arbeta på ett högteknologiskt och innovativt globalt företag. Det är flera branscher som samlas inom samma företag och oavsett var man befinner sig uppmuntras nya idéer och eget driv. Jag kan använda mig själv som exempel eftersom jag var med och skapade min nya roll. Jag och en kollega fick i uppdrag att utreda organisationens utmaningar och framtidspotential, vilket ledde till den roll jag har idag. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att visa att eget driv verkligen uppmuntras och premieras.

”Siemens tar hand om framtiden.”

Hur tror du framtiden kommer att se ut gällande jämställdhet?

– Siemens arbetar aktivt för jämställdhet och strävar mot att bli ännu bättre. Till exempel har vi ett diskussionsunderlag som arbetsgrupper använder för att skapa en intern medvetenhet och utmana sina fördomar. Jag tror att vi är lite extra medvetna om jämställdhetsfrågor eftersom vi verkar i en mansdominerad bransch. Vi är fler kvinnor nu, men självklart handlar det om ett långsiktigt och kontinuerligt arbete.

Vad gör dig stolt över att arbeta på Siemens?

– För mig har det alltid varit väldigt viktigt med hållbarhetsfrågor och jag hade aldrig velat jobba på ett företag som inte arbetar med ett långsiktigt perspektiv. Jag känner verkligen att jag landat rätt, och är stolt över att Siemens utnämnts till världens mest hållbara företag 2017.