1 Mar 2008 kl: 00:00

Shortcuttarna känner arbetsglädje

Personlig frihet gav arbetsglädje

För sex år sen när jag jobbade med mobila lösningar på Ericsson Microsoft Mobile Venture, så provade vi olika sätt att jobba mobilt. Jag minns särskilt några dagar i maj då vi tog några filtar och satte oss på gräsmattan med ett gäng olika PDA:er (mobiler).

Solen lös, den ljumma vinden fläktade svalkande, gräset doftade försommar och det var tyst bortsett från några kvittrande fåglar. Vi testade de olika tjänsterna och kom på många idéer till produktutveckling. Prestationen var i topp, vi var både kreativa och effektiva. Arbetet följdes av paus då vi åt jordgubbar och drack mineralvatten. Det var underbart att både kunna vara kreativ, effektiv och samtidigt njuta av den yttre miljön.

På samma arbetsplats hade vi gjort en deal. Det var långt till Kista från min dåvarande bostad så det tog över två timmar att ta sig till och från jobbet, men direkt när jag klev på tunnelbanan tog jag fram min PDA och började jobba, vilket betydde att jag jobbade två timmar på tunnelbanan och sex timmar på kontoret. Så trots lång resväg hade jag god tid till fritid. De fyra grundstenarna som är viktiga för mig är kreativitet, utmaning, driv och personlig frihet och allt detta fick jag tillgodosett jag på denna arbetsplats.

Stephanie Stenstad (id:48418)

– – –

Här vill jag stanna!

Jag har bara varit på min nya arbetsplats i ca 4 månader. De flesta dagar är förvirringen stor och jag går hem efter arbetsdagen bara aningens mindre förvirrad än när jag kom på morgonen. Uppgifterna är spännande, miljön stimulerande och företaget fascinerande. Ändå kan man ibland känna sig otroligt osäker på om allt det här med att byta jobb verkligen var en så bra idé.

Men så kommer det ett ögonblick, en situation, en sekund när allt plötsligt känns annorlunda.

För mig föll alla bitar på plats under en lunch i företagsrestaurangen. Plötsligt kom skämten naturligt, folk skojade med mig som om vi hade känt varandra hur länge som helst och luften vibrerade av gemenskap. Det är i sådana ögonblick som jag trivs allra bäst på mitt arbete. När de yrkesmässiga kontakterna balanserar över och glider in i den privata delen av mitt liv. När alla olikheter blir likheter och det äntligen känns som jag och kollegorna är medlemmar i samma familj!

Där är jag nu, och här vill jag stanna!

Louise Johansson (id: 85209)

– – –

”Vad gör ni med tristessen?”

På den lilla friskola där jag jobbar hade vi för några år sedan en

skolinspektör på besök. Han utförde sina uppgifter, intervjuade och tittade

på dokument och på lunchrasten var han inbjuden i vårt allra heligaste –

personalrummet. Efter en stund av stel konversation satte han fingertopparna

mot varandra och konstaterade att det ju var en liten arbetsplats. Sedan

frågade han: ”Vad gör ni med tristessen?” Det var det roligaste vi hört på

länge. Först trodde vi att han skämtade, men han menade verkligen allvar.

Till saken hör att jag aldrig jobbat på en arbetsplats där det är så mycket

bus och skämt och där alla har så lika humor som vi har. Vi är visserligen

bara elva anställda inklusive rektor och kock, men det är precis ett perfekt

antal. Behöver jag tillägga att vi än idag ibland frågar varandra när vi som

mest känner att vi lever: ”Nä, hörrni, vad gör vi med tristessen?!”

Åsa Jälevik (id: 72909)

 – – –

”Vilka snygga skor!”

Jag mår bra när andra mår bra, när jag får möjlighet att inspirera människor till att leva mer glädjefyllt och hälsosamt. En av mina allra bästa dagar på jobbet var när en av mina kollegor mötte mig i dörren med ett stort leende och sade ”Joanna, jag cyklade till jobbet idag, tack vare dig!”. På väg upp för trapporna (6:e våningen) till mitt rum möter jag nästa kollega som säger ”Ser du vad jag gör, det är ditt ”fel” att jag går här och flåsar”. Vid lunchtid berömde en av mina andra kollegor mina nya snygga skor. Till sist kliver chefen in på mitt rum och säger ”Joanna, du är den starkaste människa jag känner, det finns inte många som orkar kämpa som du”. Efter en sådan här dag så fanns det inte mycket mer att göra än packa ihop, ge sig ut i solen och bara njuta av att:

1. Ha så fantastiska kollegor

2. Ha så fantasiska kollegor

3. Ha så fantastiska kollegor

4. Vara så fantastisk själv…

Johanna Hagströms (id: 37118)