Shortcutmedlemmen som styr Europas språk
24 Jan 2011 kl: 00:00

Shortcutmedlemmen som styr Europas språk

Utvald av EU och med fyra miljoner kronor i ryggen ska start-up-bolaget Keewords med vd:n och Shortcuttaren Carl Jonas Sjönander driva ett av Europas största språkprojekt. Bakgrunden är att en språknivåskala, A1-C2, har införts för alla som lär sig språk i Europa. Nivån C2 betyder att du kan ett språk flytande och A1 att du är nybörjare. Nu är det upp till Keewords att bestämma innehållet för de olika nivåerna.
– För att lära dig ett språk behöver du göra olika saker, allt ifrån att läsa dagstidningar till att plugga grammatik. Men hur du än vrider och vänder på det måste du lära dig ord. Närmare bestämt måste du lära dig just de orden som vi har valt ut till varje nivå, berättar Carl Jonas Sjönander som själv har bott tolv år utomlands och jobbat som diplomat.

Hur har ni valt ut orden till de olika nivåerna?
– Vi har arbetat med forskare och lingvister som analyserat böcker, tidningar med mera. Utifrån det har vi plockat fram de mest använda orden som finns inom språket. Vill du kunna föra en vardaglig konversation utan problem? Ja, då måste du kunna orden i nivå A2.

Dina egna språkerfarenheter fick dig att förstå att ordkort är grejen?
– Ja, efter sex år med franska i skolan kunde jag egentligen inte säga en enda mening, medan italienskan flöt på direkt med mina hemmagjord ordkort. Med Keewords mobilapp, webbapp eller fysiska kort kan du lära dig 30-100 ord i timmen. Och  när du kan alla 9 000 ord för ett språk har du underlaget för att tala det flytande.

Hur stor betydelse har språk för karriären?
– Det handlar om att vässa ditt CV så mycket som möjligt. Om du vill ha ett bra jobb måste du nästan ha pluggat eller jobbat utomlands och tala flera språk.