30 Nov 2011 kl: 00:00

Shortcut listar: Uppstickarna 2011

För tionde året i rad utser Shortcut årets Uppstickare. I år listar vi 100 personer som har gjort Sverige lite mer färgstarkt och innovativt. På listan finns såväl entreprenörer som intraprenörer och andra inspiratörer som förtjänar extra uppmärksamhet. Med Uppstickarna vill vi på Shortcut inspirera andra att våga sticka ut och samtidigt lyfta fram unga svenskar som verkligen gör skillnad.

» Här hittar du hela Topplistan.

 

 

Årets topp 3 Uppstickare 2011:

 

1. Johanna Koljonen

Johanna Koljonen är programledaren och filmkritikern som genom ett Twitterinlägg om sitt dåliga sexminne fick hela Sverige att Prata om det. För sitt initiativ fick hon nyligen, tillsammans med Sofia Mirjamsdotter, Stora journalistpriset . Att bli utnämnd till årets Uppstickare tycker hon känns härligt, och lite konstigt.
– Allt har gått så snabbt. Det är först nu som det börjar sjunka in hur stort det blev, säger Johanna.
» Läs mer om Johanna

Foto: Jezzica Sunmo
Pressbild för Webb (72dpi)
Pressbild för Print (300dpi)

2. Molly Ränge

Molly Ränge är drivkraften bakom senaste jobbsnackisen och lunchdiscot Lunch beat. Det började med fjorton personer och en stereo i ett garage under Hötorget i Stockholm. Nu har fenomenet spridit sig och finns i både Malmö, Göteborg och flera andra svenska städer – samt i Belgrad.
– Jag pratar inte om allt man borde göra, utan ser till att göra det, säger Molly.
» Läs mer om Molly

Foto: Jezzica Sunmo
Pressbild för Webb (72dpi)
Pressbild för Print (300dpi)

3. Daniel Mendoza

Årets Uppstickartrea, Daniel Mendoza, gav sig in i en tuff bransch och startade ett magasin med bara goda nyheter, som en motvikt till mediernas mörka nyhetsrapportering.
– Jag har tagit död på myten om att goda nyheter inte säljer. Egentligen är jag galen som gör det här. Men jag tror på att om man visar omtanke om och respekt för andra så kommer det att gå.
» Läs mer om Daniel

Foto: Jezzica Sunmo
Pressbild för Webb (72dpi)
Pressbild för Print (300dpi)

 

 

Läs mer:


» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100

 

 

Så här har vi utsett Uppstickarna:
Att nominera till Uppstickarna 2011 har varit öppet via Shortcut.nu från den 5:e till den 18:e september. Därefter har vår jury gått igenom förslagen, lagt till egna namn och rankat personerna. Följande kriterier har vi använt när vi har arbetat fram årets lista:

 

En Uppstickare ska:
• Ha uppnått något under det senaste året som sticker ut och påverkar andra.
• Vara en visionär och innovatör som hittar oväntade vägar och ser chanser där inga andra gör det. • Ha potential att spela en framträdande roll i framtiden och att inspirera andra. • Vara max 40 år fyllda.

 

Juryn har bestått av:
• Camilla Björkman, frilansjournalist, tidningsentreprenör och författare • Maija Mårtensgård, t.f. chefredaktör på Shortcut • Carlos Rojas, socialentreprenör och krönikör • Karin Johansson, ansvarig för event och medlemserbjudanden på Shortcut