Semestern – en tid för jobb?
22 Jul 2013 kl: 00:00

Semestern – en tid för jobb?

Att koppla bort jobbet helt vid ledighet är inte längre en självklarhet. Semester innebär för många bara att befinna sig på en annan plats än kontoret. Man  jobbar, eventuellt med en fondvägg i form av sjöutsikt eller öppna vidder istället för kaffemaskiner och kopiatorer. Mailen kollas och uppgifter fixas ändå.
– Det är en väldigt ambitiös och prestationsinriktad målgrupp vi har att göra med. De är alla unga i karriären och som arbetsgivare gäller det att tillsammans sätta gemensamma förväntningar inför en semesterperiod, säger Elin Frejd, informationsansvarig på Academic Work som genomfört undersökningen.

Hon menar att den stora majoriteten inte ser det som något problem att finnas tillgänglig för arbetsgivaren under semestern.

– De har ändå med sig sin mobil på semestern och uppdaterar sig på jobbmailen på samma sätt som det tittar igenom Instagram- och Facebookfeeden.

Behöver inte vara dåligt

Detta tänk och beteende sätter säkerligen igång varningsklockorna hos många, men det behöver inte vara negativt att hålla koll på vad som händer på jobbet.

– Det är bättre att vittja sin e-post så och då och ha disciplin, än att inbilla sig att man ska kunna stänga allt. Det ger bara en annan typ av stress, en  bakgrundsstress som ger ångest och en känsla av att tappa kontrollen, säger Tomas Danielsson, även kallad stressdoktorn, till Miljöaktuellt.

Denna artikel publicerades i Shortcut 2013.