10 Jun 2014 kl: 00:00

SEB stöttar drivna entreprenörer

Igår var det osedvanligt mycket liv och rörelse på SEB:s anrika kontor på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm. Ett hundratal gymnasieelever hade bjudits in av Ung Företagsamhet Stockholm, som är en av SEB:s samarbetspartners i entreprenörsfrågor. På plats fick eleverna fyra minuter på sig att presentera sitt företag och sin affärsidé inför en jury. I mars avgörs vem som får priset Årets bästa UF-företag i regionen. Belgin Fortaci, entreprenörs­ansvarig på SEB, blev både imponerad och inspirerad.

– De här eleverna har fått prova på att driva företag under ett år och det är otroligt hur mycket de har lärt sig. Just nu driver 23 000 elever UF-företag och av dem brukar ungefär 25 procent fortsätta på entreprenörsbanan.

Att SEB väljer att stötta entreprenörer, beror inte bara på att banken grundades av en framgångsrik entreprenör, vi vill också bidra till näringslivets utveckling, skapandet av fler jobb och nya långsiktiga kundrelationer.

– Som Nordens ledande affärsbank ligger det i vårt DNA att stötta företag och hjälpa dem att växa.

SEB:s kontorsrörelse består av cirka 160 bankkontor och Belgin Fortaci inledde för 15 år sedan sin karriär som rådgivare på ett av kontoren. Efter det jobbade hon med fondrådgivning och fondadministration innan hon fick en nyinrättad tjänst som mångfalds­ansvarig.

– Cirka 20 procent av alla nya företag startas av utlandsfödda svenskar. Min uppgift blev att synliggöra värdet av mångfald internt och att skapa samarbeten med organisationer som arbetar med kvinnligt företagande och entreprenörskap bland utlandsfödda. Bland annat inledde vi ett samarbete med Internationella företagarföreningen i Sverige, där vi är partners och engagerade i priset Årets Nybyggare som nu för sjätte året i rad delats ut till en person med utländsk bakgrund som med små resurser valt att starta ett företag.

Från mångfaldsansvarig till entreprenörsansvarig var steget inte långt. I dag fokuserar Belgin Fortaci både på bredd och djup. SEB:s stöd till entrepr­enörer sträcker sig från gymnasieelever till hög­­­skolestudenter genom tävlingen Venture Cup till Entrepreneur Of The Year, som delas ut i samarbete med EY till Sveriges främsta entreprenör. Att hitta och lyfta fram goda exempel tror Belgin Fortaci är en framgångsrik strategi om man vill att fler ska våga satsa på att starta företag. Hon bloggar också om entreprenörskap och mångfald på sajten Green Room.

– Jag brinner verkligen för de här frågorna och på SEB får jag verka i en dynamisk och innovativ miljö med många intraprenörer.