3 Okt 2012 kl: 00:00

”Se nätverket som en del av karriären”

”Hur ser ditt nätverk ut?” Frågan blir allt vanligare, inte minst i rekryteringssammanhang. Och det kan vara svaret på just den frågan som avgör om du kammar hem drömjobbet.

– I dag och i framtiden är ett bra nätverk en förutsättning för att man ska lyckas, det är jag övertygad om, säger Gunnar Selheden.

Han har jobbat med affärsnätverkande i tretton år och är dessutom en av jurymedlemmarna i ”Årets affärsnätverkare” som utses av BNI. Där har bland annat Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och David Lega knipit
vinsten tidigare år.

– Vi tittar på hur man jobbar med kontakter, hur utåtriktad man är och hur man tar hand om och förädlar de kontakter man redan har, säger Gunnar Selheden.

 

Är nätverket det nya CV:t?

– Att CV:t skulle vara på väg ut kan jag ifrågasätta, men jag kan definitivt säga att nätverket är en del av ditt CV.

Men hur gör man då för att få till ett stort och gediget nätverk som kan hjälpa dig framåt i karriären? Gunnar Selheden menar att inte räcker att vara ute och sälja in sig själv till max.

– Man måste bygga upp ett kontaktnät som litar på dig, har förtroende för dig och kan referera till att du utför ditt jobb på ett bra sätt. Det är så mycket brus och konkurrensen är stenhård i det flesta branscher så detta blir allt viktigare.

 

Är det kört att bli en bra nätverkare om man är blyg?

– Är du utåtriktad så har du självklart lättare ta för dig, men många personer som är försiktiga och inte så utåtriktade växer in i den här rollen. Det viktiga är att du vill skaffa kontakter och jobba med att bli duktig. Det går att utvecklas. Potentialen finns hos alla. Den som är extremt utåtriktad kan å andra sidan bli lite för mycket. Det kan vara svårt att få förtroende för en sådan person och det är förtroende det i stora delar handlar om.

 

Att som relativt nykläckt i en bransch jobba upp ett gediget affärsnätverk tar tid. Den sociala biten finns ofta med genom Facebook, Twitter eller stora kompisgäng, men Gunnar Selhedens råder till att sära på jobb och nöjen även i nätverkandet.

– Det finns så många nätverk. Välj något för den sociala delen, som Linkedin, för den affärsnätverkande delen kan du välja något annat, exempelvis Marknadsföreningen. Komplettera med det du behöver men tänk på att allt tar tid om du ska göra det bra. Sedan kan det ge hur mycket som helst tillbaka.

 

 

 

Så blir du en proffsnätverkare

1. Välj olika typer av nätverk – sociala nätverk och affärsnätverk kräver olika saker av dig.

 

2. Om du behöver bygga upp ett helt nytt nätverk, se till att gå med i flera. Visa att du har viljan.

 

3. Engagera dig i de nätverk du deltar i. Att bara få funkar inte i längden, du måste ge tillbaka också.

 

4. Se nätverkandet som en del av din karriär. En del som kan ge dig hur mycket som helst om du använder det på rätt sätt. karriär.