Se inte intervjun som ett förhör
22 Mar 2009 kl: 00:00

Se inte intervjun som ett förhör

Karolina Ehrlén är 28 år och civilingenjör. I höstas gick hon på sex anställningsintervjuer. Hon fick tre av jobben. Hon har ett bra cv. Såklart. Men också en ny attityd till anställningsintervjun.

– Mitt största misstag som nyutexaminerad var att jag såg intervjun som ett förhör. Jag skulle visa att jag dög genom att svara rätt. I slutet klämde jag fram två krystade frågor, som jag skrivit ner kvällen innan.

Ett tjugotal intervjuer senare känner hon sig inte längre förhörd. Exakt hur det gått till vet hon inte, kanske har hon blivit lugnare eller smartare, kanske både och, utbrister hon med ett skratt.

– Jag tar i alla fall mer plats, ställer de frågor jag vill ha svar på. ”Har jag fattat det rätt, ni vill alltså ha en person som…?” En sån fråga är perfekt, den visar att man bryr sig om vad de vill ha och jag kan samtidigt själv ta ställning till om jag och jobbet matchar.

Vilka fler misstag gjorde du i början?
– Visade inte hur gärna jag ville ha jobbet. Var rädd att verka desperat. Man måste våga visa att man vill ha tjänsten. Nu har jag har till och med skrivit mejl efteråt, tackat för intervjun och betonat att jag verkligen vill ha jobbet.

Nervositet? Inget att hänga upp sig på. Alla är nervösa. Acceptera. Klädsel? Alltid formell. Karolina svarar snabbt och säkert. Viktigast är att tänka igenom vad i ens bakgrund som matchar tjänsten man sökt. Karolinas eget cv är brokigt. Första anställningen efter examen fick hon på Ericsson, där hon gjorde sitt examensarbete. Därefter har hon betat av fyra branscher på fem år.

– Inför en intervju går jag igenom mitt cv med arbetsgivarens ögon. Hittar en röd tråd utifrån det sökta jobbet. Det ska kännas logiskt att jag vill börja här. En röd tråd kan man alltid hitta om man bestämmer sig. Ett brokigt cv kan motivera att jag nu söker ett jobb att stanna länge på. Eller tvärtom, söker jag säljjobb kan jag säga att mina tidigare tvära kast visar att jag är orädd.

Hur gör jag om jag inte har arbetslivserfarenhet?
– Du ursäktar dig aldrig för sådant du inte har gjort. Alla erfarenheter är relevanta. I början trodde jag att det bara var arbetslivserfarenheter som räknades, men så är det inte. Allt räknas. Du kan lyfta fram flera moment från utbildningen, som visar hur du är. ”Min erfarenhet av stress kommer från examensarbetet och där löste jag det genom att…” Backa alltid upp det du säger med konkreta exempel. Gärna innan de hunnit fråga. Det är snyggt.

Finns det några oväntade situationer du kan förbereda oss på?
– Case! Söker du managementkonsultjobb, så räkna med case. Hur många mobiltelefoner får plats i det här rummet? Den frågan fick jag en gång. Det rätta svaret är inte intressant, de vill höra dig bena ut ett problem. Tänk högt!

Något som är helt förbjudet att säga?
– ”Det här vet jag ingenting om”. Jag sökte ett jobb i Schweiz som säljare av elmätare. Jag visste inget om elmätare, men sa: ”Jag har otroligt lätt att lära mig tekniska system. Detaljkunskaperna tillägnar jag mig framöver.” Berätta vad du är bra på i stort och säg att detaljerna lär du dig. Handlar det om en konsulttjänst kan du lyfta upp din analytiska sida. ”Jag har lätt att förstå kundens behov, även om jag inte arbetat med just den här typen av kunder innan.”

När ska du gå på din nästa intervju?
– Det dröjer! Jag trivs här.

Mer om Karolina
Namn: Karolina Ehrlén.
Ålder: 28 år.
Bor: Stockholm.
Arbetar: Managementkonsult på strategikonsultbolaget Digiscope.
Utbildning: Civilingenjör IT vid Uppsala universitet, plus enstaka kurser.
Examen: 2001.
Arbeten efter examen: Ingenjör på Ericsson. Operativt ansvarig för ett marknadsföringsbolag. Säljare i pappersbranschen.
Mardrömsintervjun: En man på ett internationellt företag pumpade mig på allt jag visste om artificiell intelligens eftersom jag läst fem poäng. Till slut sa han att jag kanske inte visste att han doktorerat i just det.
Antal anställningsintervjuer: Cirka 20.
Så förbereder jag mig: Tränar samma dag, ser till att jag är glad. Klär mig formellt.
Min första intervju: SF Biljettbokning. De ville se att jag var en vettig person. Det var jag.