Scenskräck? Här är 10 tips för ett bättre tal
21 Jul 2015 kl: 00:00

Scenskräck? Här är 10 tips för ett bättre tal

Före

Öva in ditt tal
Glöm det du har lärt dig i The Sims – att öva in ett tal framför spegeln ger inga särskilda positiva effekter för slutresultatet. Risken är snarare att du hakar upp dig på något med ditt utseende. Muntlig förberedelse är dock a och o inför ett större anförande, gärna inför någon typ av publik. Jobba särskilt på att utrota gissel som ”eh”, ”öh”, ”typ” och ”liksom.” Om du har tillgång till scenen/lokalen där talet ska hållas är det absolut bäst, välj annars en plats som påminner om den.

Känn av vibbarna
Försök mingla upp några av dina framtida åhörare och skapa en bra kontakt. På så vis har du ett eller två bekanta ansikten att vila blicken på för att få stöd. Genom att etablera ögonkontakt med enskilda människor kan du faktiskt fånga in de som står närmast dessa, och på så vis rikta ditt anförande bättre.

Ta det kallt
Scenskräck kan plåga även de mest vana talare och föreläsare. Ta ett par djupa, stadiga andetag precis innan du kliver fram, och försök se framför dig att du precis lyckats leverera ett perfekt tal som fångade ALLA. Kort och gott: försök omvandla lite av adrenalinet till positiv energi!

Under

Fånga åhörarna direkt
Inled gärna med någon relevant, rolig anekdot som släpper på spänningen och skapar ett intresse för dig och det du ska prata om. Skippa tacktal om hur otroligt glad du är för att få den här möjligheten. Hopp i plurret, bara. Spana gärna in hur ståuppkomikerna gör – de är experter på inledningar. Och nej, du behöver inte vara lika rolig.

Läs INTE innantill
Visst, små lappar med viktiga stolpar kan vara bra att ha. Att läsa hela talet innantill är dock ett stort nej – det gör att du fokuserar så mycket på högläsningen att du glömmer att förmedla känslor. Trååååkigt. Skriv ner en lapp med det vikigaste, ta med den fram och känn dig inte som en sämre människa om det skulle vara så att du behöver kolla på den under talet.

Håll ryggen rak…
Ingenting förmedlar ”jag vill inte göra det här” så väl som en krökt rygg. Även om din dåliga hållning kan ha att göra med att du sitter flera timmar framför datorn varje dag får den inte synas under ditt anförande. Föreställ dig att du är en kasperdocka, och att ditt huvud hålls uppe av en tråd! Öva gärna in någon schysst powerpose, också.

…precis som ditt anförande
Överpretentiösa Power point-slides är väldigt gäspvänligt. Är de dessutom smockfulla med siffror och staplar kan du räkna med att åhörarna tappar fokus. De bästa talen behöver inget visuellt stöd, och behöver bara innehålla en spikrak röd tråd med ett tydligt budskap. Försök att inte dra ut på tiden och kom snabbt till sakens kärna. Ett bra tal ska inte behöva vara längre än tio minuter!

Avslutning

Call to action
Vad vill du ha ut av ditt anförande? A på avhandlingen? Rädda företagets framtid? Oavsett syfte är det alltid klokt att avsluta med något som alla kan ”ta action” på direkt.

Kort anekdot
Precis som i inledningen kan en kortare historia vara ett bra sätt att lämna publiken med en positiv energi och ge ditt tal eller din presentation en passande inramning. Håll det kort, bara. Ingen vill ha ett Sagan om Ringen-slut som pågår för evigt.

Avsluta med en fråga
En retorisk fråga som fångar budskapet och får åhörarna att tänka till kan också vara ett effektivt sätt att runda av på. Tänk bara på att framföra den på ett sätt så att folk förstår att du inte förväntar dig ett konkret svar där och då.

Via Forbes och Quick And Dirty Tips