SCA tar första spadtaget i Norrlands största industriprojekt
23 Maj 2016 kl: 00:00

SCA tar första spadtaget i Norrlands största industriprojekt

Det är än så länge bara byggbarackerna, några schaktgropar och rivningar som vittnar om att det pågår ett gigantiskt ny- och ombyggnadsprojekt på Östrands massafabrik i Timrå utanför Sundsvall. För att kunna öka dagens produktion på 475 000 ton blekt sulfatmassa till nästan det dubbla byggs bland annat ett nytt renseri där veden barkas och huggs till flis, en ny indunstning, ny torkmaskin med två nya balningslinjer, en ny fiberlinje, nya turbiner och en helt ny driftcentral. I maj 2018 ska den nya anläggningen vara i full drift. På projektkontoret arbetar ett hundratal medarbetare med allt från projektering till projekt- och byggledning. En av dem är Fredrik Mellesmo, som är funktionsansvarig för bygg- och montagesamordning samt logistiken i projektet.

– Detta är ett av Norrlands största industriprojekt någonsin. SCA investerar nästan åtta miljarder. Det är storskaligt, komplext och något av ett drömprojekt för en projektledare som mig.

Många bollar i luften

Fredrik Mellesmo veckopendlar just nu mellan familjen i Umeå och massafabriken i Timrå, där projektet är i startgroparna av byggfasen.

– På mina axlar ligger ett övergripande ansvar för leveranskontroll, från det att maskinerna ritas tills de tas i drift, vilket innebär allt från att granska ritningar till att besöka våra leverantörer runt om i världen och se till att de håller tidsplanen och uppfyller de krav vi ställer på bland annat kvalitet och social och miljö- mässig hållbarhet. När maskinerna levereras blir det min uppgift att samordna montaget och rapportera in hur det går. Projektlogistiken ligger också på mitt bord, med allt från transporter till trafiklösningar på byggområdet. Det är utmanande och jätteintressant!

Växlade in på nytt spår

Fredrik Mellesmo är långtifrån någon novis när det gäller projektledning. Han inledde karriären på SCA för tjugo år sedan som konstruktör men bytte sen spår.

– Jag jobbade på Obbola massabruk utanför Umeå när det togs beslut om att bygga en ny sodapanna. Jag fick rollen som projektledare och upptäckte att jag gillar att arbeta i projektform med tighta deadlines och mycket problemlösning. De senaste åren har jag jobbat som projektledare och projektchef och har växt i takt med de utmaningar som jag har fått.

Bäst i branschen

Han uppmanar andra ingenjörer att söka sig till skogsindustrin, en modern bransch med lång historia.

– Jag är inte förvånad över att SCA rankas som den bästa arbetsgivaren i branschen. Här finns en mängd intressanta roller för nyblivna ingenjörer och stora möjligheter att utvecklas inom det område du brinner för.