SCA erbjuder det bästa av två världar
23 Maj 2016 kl: 00:00

SCA erbjuder det bästa av två världar

Fredrik Lindvall, Supply Chain Manager på det ledande globala hygien- och skogsindustriföretaget SCA, har precis kommit tillbaka från ett kundmöte i Amsterdam. Han arbetar på SCA Containerboard och är placerad vid en av dess fabriker i Obbola utanför Umeå. Totalt tillverkar fabrikerna cirka 850 000 ton förpackningspapper varje år. Som Supply Chain Manager ansvarar Fredrik för hela logistikkedjan, från det att kunden lägger en order till att produkten når sin slutdestination.

– Våra kunder finns framför allt i Europa men även i andra delar av världen. Vi har tre fartyg som går i skytteltrafik mellan våra hamnar i Sverige, Tyskland, Holland och England. Avdelningen Fredrik ansvarar för har 17 medarbetare och består bland annat av ett kundservicecenter.

– Jag ägnar mycket tid åt att hitta individuella lösningar, driva utvecklingsprojekt och skriva avtal med stora globala kunder inom förpackningsindustrin. Det är en fördel att ha skrivbordet på fabriken, då kan jag och mitt team agera direkt om det dyker upp något problem.

Bryssel tur och retur

Fredrik inledde sin karriär för 13 år sedan på ekonomiavdelningen på fabriken i Obbola. Även om han uppskattar det norrländska lugnet lockade en internationell karriär och när möjligheten dök upp flyttade han till SCAs kontor i Bryssel, där han jobbade under några år. 28 år gammal blev han erbjuden tjänsten som ekonomi- och IT-chef, vilket fick honom att återvända till Umeå.

– SCA är bra på att ta vara på ungas drivkraft och talang. Har du viljan finns alla möjligheter att utvecklas. SCA har en bred verksamhet och kan erbjuda karriärmöjligheter inom allt från forskning och utveckling till produktion och marknad. Efter några år i Umeå kände sig Fredrik redo för nästa kliv i karriären. Han axlade rollen som Commercial Manager inom förpackningsverksamheten och flyttade tillbaka till Bryssel.

– Charmen med Bryssel är att det är en smältdegel av olika nationaliteter. Det är perfekt tillvaro om man vill utveckla sin kulturella kompetens.

Balans i livet

I sin nuvarande roll har Fredrik skogen runt knuten och en mängd spännande kundkontakter runt om i världen. Fritiden ägnar han åt husrenovering och friluftsliv. Men hur går det att kombinera ett krävande chefsjobb med familj och fritidsintressen?

– SCA är en flexibel arbetsgivare som värnar om sina medarbetare. Du uppmuntras att uppfylla dina karriärdrömmar men också att ta hand om din hälsa och din familj. Det tror jag är anledningen till att många medarbetare väljer att stanna och utvecklas med SCA.